Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jde o nejlevnější, nejrychlejší a dlouhodobě udržitelné řešení, hájí město stavbu multifunkční haly

V pondělí jihlavské zastupitelstvo rozhodlo o osudu Horáckého zimního stadionu. Ten půjde k zemi a na jeho místě se postaví nová multifunkční hala. Vše by se mělo stihnout do roku 2023. Dle zastupitelů by po dobu rekonstrukce měla fungovat minimálně jedna ledová plocha. Zároveň se řeší okolnosti dočasného přesunu hokejové Dukly.

„Po pečlivém a zodpovědném zvážení všech variant, které jsou na stole, říkáme, že jde o nejlevnější a nejrychlejší řešení. Navíc je to řešení dlouhodobě udržitelné, protože přeci nikdo z nás nechce další generace dětí vozit bruslit za město,“ uvedl náměstek pro úsek správy realit města a předkladatel usnesení Petr Laštovička.

„Po dobu rekonstrukce bude fungovat minimálně jedna ledová plocha a většina potřeb pravidelných uživatelů bude zachována. Prověřili jsme možnost zakoupit nebo pronajmout ještě jednu mobilní ledovou plochu, kde budou moci děti i profesionálové trénovat. Rizika spojená s přesunem Dukly známe a řešíme je velice aktivně. Pro zdárný průběh děláme maximum,“ dodal radní David Beke, pověřený vedením pracovní skupiny a přípravou výstavby stadionu.

„Po asi dvanácti letech analýz a přešlapování na místě padlo na základě všech předložených argumentů konečně rozhodnutí. Vnímáme složitost situace a zároveň prosíme všechny zúčastněné strany o spolupráci a nutnou trpělivost,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

ČTĚTE ZDE: Rozhodnuto! Na místě zimního stadionu vyroste nová multifunkční hala. Pro bylo dvacet zastupitelů 

Výstavbě nové haly, jejíž náklady by se vejít do 750 milionů, bude předcházet užší architektonická soutěž, jejíž vítěz zhotoví projektovou dokumentaci. Výsledky soutěže by měly být známy v červenci příštího roku. Stavební stroje se na místo současného stadionu vydají v druhé polovině roku 2021, dokončení stavby je pak plánováno na rok 2023.

Na výstavbu stadionu naváže také úprava parku Smetanovy sady a okolních ulic. „Důležité je uvědomit si, že s budovou současného stadionu město musí pracovat tak jako tak a na obě haly prostě nemáme peníze. Výstavbou haly na zelené louce problém současné haly nezmizí. A nejde jen o budovu samotnou, ale i o velmi neutěšený stav v ulicích kolem,“ doplnil náměstek pro oblast územního plánování města Vít Zeman.

Pro usnesení bylo dvacet zastupitelů, proti třináct, zdržel se jeden a nehlasovali tři zastupitelé. Opoziční zastupitelé v dvouhodinové rozpravě předcházející schválení usnesení upozornili například na komplikace při výstavbě v centru města a při provozování ledních sportů během dvouleté odstávky stadionu.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky hokej, hala, stadion, zastupitelstvo, výstavba, ledová plocha, stavba, Karolína Koubová

Jde o nejlevnější, nejrychlejší a dlouhodobě udržitelné řešení, hájí město stavbu multifunkční haly | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.