Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhodnuto! Na místě zimního stadionu vyroste nová multifunkční hala. Pro bylo dvacet zastupitelů

Zastupitelé Jihlavy schválili stavbu multifunkční haly na místě Horáckého zimního stadionu (HZS), který je ve špatném technickém stavu. Změnili tak postup nastavený bývalou samosprávou zaměřený na postupné opravy starého stadionu a stavbu nové haly na kraji města. Nově vybraná varianta počítá s náklady do 750 milionů korun, její součástí je architektonická soutěž. Nová hala by pak mohla stát v roce 2023, uvedli zástupci koalice.

O změně v projektu zastupitelé hlasovali dvakrát. Nejdřív ji schválili 22 hlasy, proti jich bylo 12. Po krátké přestávce ale Radek Popelka z opozičního hnutí ANO požádal o opakované hlasování s tím, že hlasoval mylně pro návrh nového vedení města. Při druhém hlasování schválilo stavbu nové haly místo starého stadionu 20 zastupitelů, hlasů proti bylo 13.

Stadion, na němž hraje i hokejový klub Dukla, může být podle posledního statického posudku s nynějším zastřešením v provozu naposled v sezoně na přelomu let 2019 a 2020. Sportoviště i klub patří městu. „Tuto problematiku řešíme už 12 let," řekl náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!) v úvodu dvouhodinové debaty.

Možné problémy s parkováním

Zeman podotkl, že žádnou možnost nelze označit na stoprocentní. Varianty na stavbu nové haly v uvažovaných lokalitách u výpadovky na Pelhřimov či v ulici Rantířovská by podle něj ale byly proti stavbě v místě HZS dražší až o 200 milionů a jejich příprava by trvala i o dva roky déle, protože by tam bylo potřeba měnit územní dokumentaci.

Zástupci opozice upozorňovali například na možné problémy s dopravou a parkováním v centru během stavby i provozu nové haly. Podle bývalého náměstka primátora Radka Popelky (ANO) nebude během stavby muset hledat náhradní ledovou plochu jen HC Dukla, ale i mládež a krasobruslaři. Volné kapacity na zimních stadionech v okolí Jihlavy podle něj nejsou a i když se najdou, bude stěhování drahé. Za stavbu nové haly jinde než místo HZS se přimlouval také jednatel HC Dukla Bedřich Ščerban.

Podle názoru primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) ale nelze brát v úvahu jen několik let stavby sportoviště, ale i to, jak bude sloužit městu další desetiletí během svého provozu.

Rozhodli podle vás zastupitelé správně?

Celkem hlasovalo342 čtenářů

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky hokej, hala, stadion, zastupitelstvo, výstavba, HC Dukla Jihlava, zimní stadion, Radek Popelka, ANO 2011, Bedřich Ščerban, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Na místě zimního stadionu vyroste nová multifunkční hala. Pro bylo dvacet zastupitelů | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.