Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ROZHOVOR: Z Bedřichova až do reprezentace! Patnáctiletá Šárka Pouvová si plní fotbalové sny

Patnáctiletá Šárka Pouvová z Jihlavy má před sebou narýsovanou zajímavou fotbalovou kariéru. Poté, co se jí letos velmi dobře dařilo za žákovský tým Bedřichova, všimli si jejích povedených výkonů i trenéři reprezentační sedmnáctky, se kterou v červnu absolvovala soustředění. Sympatická hráčka, která se na hřišti nejlépe cítí ve středu zálohy, nyní přestupuje do Slavie Praha, odkud se jí fotbalové sny budou plnit ještě o něco snadněji.  

Fotbal není vnímán jako nejtypičtější ženský sport. Jak ses k němu dostala ty?
Protože ho hrával i taťka, zeptal se mě, jestli bych to taky nezkusila. To bylo, když jsem nastupovala do první třídy, když jsem neměla skoro co dělat. Řekla jsem si proč ne a začalo mě bavit. Zaregistrovala jsem se na FC Vysočina a prvně hrála s kluky ve starší přípravce.

Jak to bylo dál?
V ryze dívčím týmu jsem hrála v žákovské kategorii, kdy jsme hrály jako jediný dívčí tým v chlapecké soutěži. A poprvé jsem se taky dostala na Bedřichov formou střídavého startu, kde jsem s kluky začala hrát v krajském přeboru.

Někdy v těchto letech si tě začali všímat i v pražské Slavii…
Ano, byla jsem pozvána na jejich kemp, kde bylo i několik dalších holek. Poté mě pozvali na soustředění, kde se mi moc zalíbilo, tak jsem to v Praze na rok zkusila. S Bedřichovem jsem byla ale spjatá, působila jsem tady opět prostřednictvím střídavého startu. Poté, co bylo zrušeno hostování, jsem na Bedřichov přestoupila a teď se na přestup vracím zpět do Slavie.

Už natrvalo?
Dostala jsem se do Prahy na střední školu a co se fotbalu týká, nastupuji do slávistické juniorky a uvidíme, co bude dál.

Jak moc náročné budou fotbalové tréninky ve Slavii? Kolikrát týdně budeš trénovat a jak to půjde skloubit se školou?
Tréninky budou určitě náročné, jelikož budou čtyřikrát týdně a k tomu o víkendu zápas. Skloubit fotbal se školou ale určitě půjde, protože tato škola je pro sportovce, kterým vycházejí vstříc - uvolňují je ze školy např. soustředění, zápasy, tréninky. A také zde končí vyučování každý den nejdéle do 14 hodin.

Šárka Pouvová v dresu Slavie Praha (číslo 5)

Jak se těšíš na velkoměsto?
Já už tam čtyři roky dojížděla a myslím, že jsem to celkem zvládala. Líbilo se mi to, to cestování jsem brala trochu i jako dobrodružství. Teď budu v týdnu bydlet na intru, tak se na to i těším.

Budeš s Bedřichovem pořád v kontaktu?
Určitě ano, budu jim fandit a pokud bude čas, ráda, že na jejich zápas přijdu podívat. Musím v této souvislosti také poděkovat trenéru Karlu Jamborovi, který mě neustále podporuje a dodává sebevědomí, to je pro mě moc důležité.

Co tě na fotbale nejvíc baví?
Ta radost z výhry. To, že je to týmový sport a když jako kolektiv bojujeme a vyhrajeme, je to moc hezký pocit.

Jak se mezi kluky hraje? Nejsou třeba naštvaní, že je holka lepší než oni?
V tom problém nikdy nebyl. Mezi holčičím a klučičím kolektivem nevidím nějaký zásadní rozdíl.

Teď jsi byla nominovaná do reprezentace do 17 let. Byla to tvoje první zkušenost s reprezentací?
Už od 13 let jsem se účastnila kempů a výběrů. Reprezentační dres jsem poprvé oblékla na čtyři přátelské zápasy v kategorii do 15 let.

Takže tuto novou pozvánku jsi brala tak, že je to „normálka“?
To určitě ne, byla jsem za to moc šťastná. Beru to jako velký úspěch i kvůli tomu, že jsem teď pro reprezentační trenéry nebyla na Bedřichově tolik na očích.

Šárka Pouvová (sedí druhá zleva) v žákovském týmu Sokola Bedřichov

Jak na tvoji pozvánku do reprezentace reagovali rodiče, spoluhráči nebo spolužáci?
Spolužáci to moc nevnímají, ale spoluhráči tady na Bedřichově mi gratulovali, dostala jsem od nich i květinu, to bylo moc příjemné. I rodiče jsou moc rádi, společně doufáme, že se bude dařit i dál. Rodičům jsem taky moc vděčná, už jen to, že mě k fotbalu přivedli. Dále mimo jiné i za to, že mě vlastně po tři roky vozili do Prahy, což bylo určitě časově i finančně dost náročné.

Čeho bys chtěla dál v reprezentaci dosáhnout?
Od podzimu náš čeká kvalifikace na mistrovství Evropy. Mým cílem je si tyto zápasy zahrát a pokusit se o postup na samotné mistrovství Evropy.

A nějaký dlouhodobý sen?
Získat český titul se Slavií a pokud možno, dostat se do ženské reprezentace a zůstat v ní. Ráda bych taky zkusila hrát fotbal v zahraničí. Nejvíce by se mi líbilo v Lyonu ve Francii.

Zmínila jsi, že po prázdninách nastupuješ na střední školu. Přemýšlela jsi, co bys v budoucnu, kromě fotbalu, chtěla dělat?
Nastupuji na sportovní management a ráda bych i do budoucna spojila své zaměstnání se sportem.

Máš kromě fotbalu i jiné zájmy nebo koníčky?
Na jiné koníčky už bohužel nemám tolik času, ale mám ráda i ostatní sporty, které také reprezentuji za svoji školu, jako florbal, basketbal, házená, volejbal nebo atletika. Když je čase ráda zajdu do kina nebo do divadla a občas si přečtu nějakou dobrou knížku.

Foto Archiv Šárky Pouvové

Štítky fotbal, Sokol Bedřichov, Šárka Pouvová, Bedřichov, reprezentace, SK Slavia Praha, trenér, FC Vysočina Jihlava, Evropa, Olympique Lyonnais, krajský přebor, Francie

ROZHOVOR: Z Bedřichova až do reprezentace! Patnáctiletá Šárka Pouvová si plní fotbalové sny | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.