Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vysočina prý měla informace, že ji sudí v baráži poškodí. Požaduje opakování odvetného utkání

Aféra v českém fotbale pokračuje. Vysočina Jihlava po skandálně odpískané baráži proti Karviné už podruhé vydala kritické prohlášení mířící proti špičkám českého fotbalu. Tentokrát chce ostatní profesionální kluby přimět ke krokům k zajištění nezávislosti rozhodcovské komise. Zároveň podal podnět k opakování odvetného barážového utkání.

Dvojutkání, které rozhodlo o tom, že v první lize zůstává Karviná a nadále v druhé nejvyšší soutěži bude bojovat Jihlava, bylo ovlivněno výrazně v neprospěch celku z Vysočiny. Ten následně vydal prohlášení, ve které ostře kritizoval situaci v českém fotbale a požadoval rozpuštění Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR a vyzval k rezignaci jejího předsedu Jozefa Chovance i místopředsedu Martina Wilczeka.

ČTĚTE ZDE: Fotbalová Jihlava po baráži kritizuje rozhodčí. Žádá Chovancovu rezignaci

Komise rozhodčích sice uznala pochybení sudích uznala a dotčené hříšníky vyřadila z profesionálních fotbalových soutěží, od Chovance a předsedy Výkonného výboru FAČR Martina Malíka však jihlavský klub za svoje veřejné vystoupení sklidil kritiku. „Podobná hysterická reakce mi přijde v tuto chvíli opravdu zbytečná a zcela nekonstruktivní,“ řekl dokonce Malík.

To Vysočinu nenechalo klidnou a v úterý zareagovala dalším prohlášení, ve kterém se pozastavuje nad tím, že zástupci komise nevyvodili žádnou osobní odpovědnost. „Z pohledu našeho klubu komise rozhodčích obětovala oba rozhodčí (asistentů obou utkání se opatření nijak nedotklo) na časově nespecifikovanou dobu (půl roku, rok?) a pouze na oko celý problém vyřešila. Pro náš klub však zcela neuspokojivě, když si lze jen stěží představit, že třetí den po skončení baráže mohla komise provést jakékoliv hlubší šetření obou duelů. Naopak postup komise v nás vyvolává jen další pochybnosti a je patrné, že se komise rozhodčích snaží problém bagatelizovat a zamést pod stůl,“ zní v dokumentu.

Před prvním zápasem baráže prý zástupci jihlavského klubu kontaktovali představitele FAČR, předsedu komise rozhodčích a zástupce LFA s informací, že FC Vysočina bude rozhodčími v baráži poškozena. Od ředitele tak vzešel apel na to, aby předseda komise rozhodčích zajistil regulérnost baráže právě v návaznosti na informace, které klub z několika stran dostal. „Předseda komise pan Chovanec ujišťoval, že se klub nemá čeho bát,“ informuje klub, což v kontextu dalších událostí působí až komicky. 

Přes výše uvedené apely byl klub v prvním utkání poškozen. K tomu FC Vysočina podal oficiální protest, kde upozornil na tendenční řízení utkání popsáním celé řady situací s vyvrcholením v podobě neuznání regulérní branky a nenařízení pokutového kopu. „Reakce komise rozhodčích jak směrem k našemu klubu, nebo na veřejnost, nebyla žádná. Přes vše shora uvedené pokračoval neskutečně špatný výkon rozhodčích v neprospěch našeho klubu i ve druhém duelu. Pokud ani po průběhu prvního utkání není schopna komise rozhodčích učinit opatření k zajištění regulérnosti utkání (například změna delegace nasazením některého z top českých sudích), pak to považujeme za profesní a osobní selhání vedení komise rozhodčích.“

Jihlava následně poukazuje, že rozhodčí by měli rozhodovat správně a nestranně, i pokud se na utkání VAR nenachází. A pokud v tomto místopředseda svazu Berbr hází odpovědnost na LFA, nesouhladí, protože odpovědnost za přípravu a kvalitu rozhodčích má dle klubu jednoznačně FAČR.

„Náš klub bude iniciovat setkání majitelů klubů a bude iniciovat kroky směrem k řešení vznesených otázek týkajících se komise rozhodčích a její práce. Současně chceme debatovat o krocích k zajištění nezávislosti komise a posílení kontroly klubů nad její nezávislostí (viz. například člen komise, který deleguje rozhodčí, by mohl být navržen kluby apod.)

Náš klub také podal řídícímu orgánu soutěže podnět k tomu, aby zvážil nařízení opakování obou utkání baráže, popřípadě pouze odvetného utkání v Jihlavě, což by byl nepochybně krok, který by mohl získat důvěru veřejnosti v regulérnost soutěží a pomohl by ke spravedlnosti,“ končí prohlášení.

Foto Facebook / FC Vysočina Jihlava | Zdroj FC Vysočina Jihlava

Štítky Vysočina Jihlava, baráž, fotbal, rozhodčí, FC Vysočina Jihlava, závislost, MFK Karviná, Fotbalová asociace České republiky, Jozef Chovanec, Martin Malík

Vysočina prý měla informace, že ji sudí v baráži poškodí. Požaduje opakování odvetného utkání | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.