Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Letos naposledy doma. Vysočina se proti Ústí rozloučí s domácími diváky i trenérem Svědíkem

Před fotbalisty FC Vysočina je osmé a poslední domácí utkání v podzimní sezóně. Loučení s fotbalovým rokem obstará důležitý duel proti celku z horní poloviny tabulky – Ústí nad Labem. Duel, který vypukne v pátek 9. listopadu od 18:00 hodin, bude zároveň ve znamení loučení s koučem Martinem Svědíkem, jenž den po utkání zamíří za prvoligovou výzvou do Slovácka.

Ústí nad Labem náleží mezi tradiční druholigové soky Jihlavy. Soupeře, kterého Vysočina několikrát dokázala na svém stadiónu výrazně porazit, o čemž svědčí příznivá bilance vzájemných zápasů. V této souvislosti je však nutné připomenout poslední ústecké představení na jihlavském stadiónu před více než sedmi lety, které na prahu ročníku 2011/12 skončila drtivou výhrou Ústí v poměru 2:5. Ano, stalo se tak v sezóně, která nakonec skončila návratem FCV do nejvyšší soutěže.

Ústecký celek se do II. ligy vrátil v létě 2004 a postupnou prací se dočkal velkých úspěchů. Mnohé naznačila už třetí příčka z ročníku 2005/06, ovšem to pravé vzedmutí ústeckého fotbalu mělo teprve nastat. V ročníku 2008/09 tým Svatopluka Habance skončil čtvrtý a o rok později šokoval postupem do nejvyšší soutěže z 2. příčky. Liga se však u Labe nehrála, neboť nevyhovující stadión poslal „Armu“ do teplického azylu. Záchrana I. ligy tak i díky tomuto omezení nebyla v silách ústeckého kádru.

Ten však měl takovou kvalitu a vnitřní silu, že si postup dokázal vybojovat i o rok později v ročníku 2011/12. A to z prvního místa! Jenže stadión stále neměl potřebné prvoligové parametry, tudíž Jihlavu do ligy doprovodil až čtvrtý celek tabulky – Brno. Po tomto zklamání se sice Ústí dočkalo opravy stadiónu, zároveň však už nikdy neatakovalo postupové příčky. V loňské sezóně 2017/18 dokonce spíše řešilo sestupové starosti, které zažehnal skvělý jarní finiš. Ke konečné 10. příčce svou měrou přispěli jihlavský host Filip Novotný a kouč Aleš Křeček, jenž v minulosti vedl dorost FC Vysočina.

Křečkův tým na vydařené jaro plynule navázal i na podzim. Senzačně zvítězil v pěti úvodních zápasech v řadě, ovšem poté se bodový zisk severočeského celku zasekl. Dalších vítězství se dočkal až v 11. kole doma proti Vítkovicím a též o kolo později proti Táborsku. Poslední dva duely byly pro ústecký tým smolné, neboť přinesly těsně porážky 0:1 ve Varnsdorfu a s Hradcem Králové.

Jihlavský asistent trenéra Michal Šmarda si uvědomuje, že poslední tři duely FCV herně zcela nevyšly. Co bude třeba do posledního domácího duelu v sezóně zlepšit? „V našem herním projevu musí být daleko více odhodlání a větší touha po vítězství. Také se potřebujeme zlepšit v práci s míčem a v kombinaci. V neposlední řadě potřebujeme dostat do hry více kvality a přesnosti ve finální fáze. Ať již do zakončení, klidu na míči či výběru místa.“

Kde vidíte silné stránky hry ústeckého týmu? Kteří fotbalisté náleží mezi současné opory „Army“? „Ústí mělo vynikající vstup do ligy. Později došlo k určitému bodovému útlumu, ale pořád jde o velmi silný celek z horní poloviny tabulky. Opírá se o týmové pojetí, dobrou organizaci hry, soudržnost, odhodlání hráčů a samozřejmě v kádru nechybí ani kvalitní fotbalisté. Mezi opory náleží gólman Lindr, stoper Pimpara a též středopolaři Richter, Krátký a Peterka,“ uvedl Šmarda.

Foto www.fcvysocina.cz | Zdroj FC Vysočina Jihlava

Štítky Vysočina Jihlava, Ústí nad Labem, druhá liga, pozvánka, FC Vysočina Jihlava, FK Ústí nad Labem, fotbalista, 1. FC Slovácko, Michal Šmarda, FC Zbrojovka Brno, FC Hradec Králové, MFK Vítkovice, FK Varnsdorf, Aleš Křeček

Letos naposledy doma. Vysočina se proti Ústí rozloučí s domácími diváky i trenérem Svědíkem | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.