Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Překotný týden u fotbalistů. Změna trenéra, začátek přípravy a výrazná hráčská obměna

Hodně věcí se v tomto týdnu dělo u prvoligového FC Vysočina Jihlava. Kromě toho, že ve středu začala zimní příprava, došlo ke značnému hýbání škatulat co se personálního obsazení týká. Po výměně trenérského štábu byly představeny změny hráčského kádru, který má za úkol během jarní části zachovat Vysočině prvoligovou příslušnost.

Fotbalisté FC Vysočina vstoupili do zimního drilu pod vedením nové trenérské dvojice. Na prahu přípravy na jarní boje v HET lize je přivítal třiačtyřicetiletý hlavní kouč Martin Svědík a jeho šestačtyřicetiletý asistent Michal Šmarda. Trojici východočeských trenérů ve vedení jihlavského prvního týmu doplní dosavadní trenér gólmanů Luboš Přibyl.

„Jsem moc rád, že jsme s Martinem našli společnou řeč a že se ujme týmu od začátku zimní přípravy.  V okamžiku, kdy připustili možnost, že dojde ke změně na trenérském křesle, tak jsme museli najít kouče, který bude splňovat naše představy jak po profesní, tak po lidské stránce,“ objasňuje kritéria výběru ředitel klubu Jan Staněk. „Máme za to, že Martin Svědík je progresivní trenér, který tvrdě pracuje a je schopen přenést toto své zaujetí také na hráče, což je základní předpoklad pro úspěch v jarní části sezóny.“

Dvě posily, spousta mladíků a exotický hráč z Guineje  

Kádr prvoligových fotbalistů doznal na začátku zimní přípravy významných změn.  První trénink na umělé trávě absolvovaly dvě nové tváře a hned šestice talentů z klubového dorostu a juniorky. Další fotbalisté by kádr měli doplnit v nejbližších dnech.

Již avizovanou posilou je sedmadvacetiletý brankář Roman Valeš, jenž do Jihlavy přišel z Jablonce. Krom něj v šatně FC Vysočina poprvé zasedl devatenáctiletý útočník a mládežnický reprezentant Daniel Turyna, jenž je kmenovým hráčem Sparty a na podzim hostoval v druholigových Českých Budějovicích. Zde se mu nedařilo tak jako na předešlém hostování v Senici v sezóně 2016/2017, kde nastoupil do 24 duelů slovenské nejvyšší soutěže a vstřelil 2 branky. Podmínky jeho hostování v FC Vysočina se ještě dolaďují.

Možnou posilou na post defenzivního záložníka je třiadvacetiletý guinejský středopolař Kamso Mara, jenž na podzim oblékal dres druholigové Vlašimi a do Česka přišel v létě 2017 z francouzského FC Hyeres. Na podzim nastoupil do šesti druholigových a dvou pohárových duelů. Jeho jihlavské angažmá je předmětem jednání.

V zimní přípravě dostane šanci hned sedm talentovaných mladíků, která vzešla z klubové líhně. Z juniorky s prvním týmem začnou trénovat slovenský střední záložník Martin Svatík, gólman Marek Kolář nebo ofenzivní středopolař Tomáš Smejkal, který byl do kádru „áčka“ přeřazen již v závěru podzimu a proti Slovácku si připsal prvoligovou premiéru. Prosadit se bude chtít také také bosenské duo - levý obránce Ivan Dujmović a útočník Amir Mašić, jenž je po sérii vleklých zranění konečně fit. Cenné zkušenosti budou sbírat též starší dorostenci – krajní obránce Martin Řezáč a krajní záložník Radek Matulka.

Na startu zimního bloku nescházeli útočník Tomáš Duba, jenž se vrátil z hostování ve Velkém Meziříčí, či gólman Pavel Soukup, který by se měl zapojit do přípravy v druholigové Viktorii Žižkov. Zatím pouze individuálně trénovali rekonvalescenti Michael Rabušic a Petr Nerad.

Z týmu odešel Hanuš nebo Kryštůfek, profesionální kariéru ukončil Rosa

Oproti podzimnímu složení jihlavského kádru scházeli gólmani Jan Hanuš, jenž v prosinci přestoupil do Jablonce, hostující krajní obránce Martin Nový, jehož si do svého kádru zpět stáhla pražská Sparta, a také obránce Lukáš Kryštůfek, kterému vedení FC Vysočina umožnilo získání nového angažmá. To nalezl ve Zbrojovce Brno.

Abnormálně široký kádr, který se sešel na středečním startu zimního bloku, bylo nutné zeštíhlit. Do juniorského týmu, jenž taktéž zahájil přípravu, tak byli přeřazeni gólman Pavel Soukup, stoper Filip Vedral, obránce Milan Mišůn a útočníkTomáš Duba. Uvedení fotbalisté by měli v brzké době nalézt jarní hostování v jiných klubech.

Rozloučit se s vrcholovou kariérou se rozhodl jednatřicetiletý stoper Antonín Rosa. Vedení klubu sdělil své rozhodnutí ukončit fotbalovou kariéru na nejvyšší úrovni, které v něm zrálo již delší dobu: „V poslední době mne přestal profesionální sport dělat šťastným, tak jako tomu po celý život bylo. Čeká mě další etapa života, v níž hodlám završit vysokoškolské studium, věnovat se rodině a těším se na další výzvy spojené s přechodem do života po fotbalové kariéře,“ okomentoval své rozhodnutí zkušený obránce, který si ke klubu vytvořil pěkný vztah. „Věřím, že klub opět dokáže nejvyšší soutěž zachránit. Vysočině přeji nejen úspěšné zvládnutí jarní části, ale i co nejvíce úspěchů v budoucnu.“

Foto Facebook FC Vysočina Jihlava | Zdroj FC Vysočina Jihlava

Štítky FC Vysočina Jihlava, fotbalista, trenér, kariéra, Martin Svědík, AC Sparta Praha, FK Baumit Jablonec, Jan Hanuš, Tomáš Duba, Antonín Rosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Překotný týden u fotbalistů. Změna trenéra, začátek přípravy a výrazná hráčská obměna | Fotbal | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.