Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sportovcům z Vysočiny se o víkendu dařilo. Krpálek a Sáblíková vybojovali ve svých závodech stříbro

Dva nejúspěšnější sportovci Kraje Vysočina dali o sobě znovu vědět v pozitivním světle. Rychlobruslařka Martina Sáblíková i judista Lukáš Krpálek úspěšně reprezentovali na závodech v Japonsku. Ve svých disciplínách brali shodně stříbrné pozice.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková byla na Světovém poháru v japonském Tomakomai druhá v závodu na 3000 metrů a posunula se do čela seriálu. Česká reprezentantka nestačila jen na Kanaďanku Isabelle Weidemannovou, která si připsala premiérový triumf. Sáblíkovou dělilo na otevřené dráze, na které se závodilo poprvé od roku 2008, od vítězství 2,82 sekundy.

„Ač se to nezdálo, strašně foukalo, že nás to až jako zastavilo. Opravdu to bylo hodně náročné a namáhavé. Jsem strašně ráda, jak to dopadlo. Bylo vidět, že holky, které minulý týden zajely čas 4:05, najednou měly čas kolem 4:15,“ uvedla Sáblíková.

Sáblíková se tak jako jediná rychlobruslařka dokázala probojovat na obou 'trojkách' v SP na stupně vítězů a je v čele seriálu. „Samozřejmě to registruju a musím říct, že když mi to řekli, tak jsem si to docela užívala. Nečekala jsem, že se mi tohle podaří. Jsem hrozně ráda za to, jak sezona zatím probíhá. Vidím, že to ve mně je. Uvidíme, jak to pojede dál,“ uvedla jedenatřicetiletá česká reprezentantka.

 

Judista Lukáš Krpálek ve finále Grand Slamu v Ósace podlehl svému velkému rivalovi Henku Grolovi z Nizozemska a získal stříbrnou medaili ve váze nad 100 kilogramů. Jde o jeho už šestý cenný kov v tomto roce. Dosud bylo jeho maximem v jednom kalendářním roce pět medailí ze seniorských mezinárodních turnajů.

Pro olympijského vítěze z Ria Krpálka šlo o předposlední turnaj před plánovanou delší pauzou, navíc v oblíbeném Japonsku. V prvním zápase udolal domácího Juseje Ogawu, který obhajoval titul poté, co před rokem vyhrál ve finále právě nad Krpálkem.

V semifinále narazil na dalšího Japonce a světovou osmičku Kokora Kageuru, s nímž se pral přes šest minut. Po celou dobu byl aktivnější, nakonec se v boji na zemi dostal do páky a soupeř se vzdal.

Ve finále se Krpálkovi postavil Grol. Šlo už o devátý vzájemný zápas Grola s Krpálkem, z toho třetí letos. Poslední dva Krpálek vyhrál, tentokrát mu ale Nizozemec dobrou obranou nedovolil pořádný útok a sám minutu před koncem povalil českého judistu na wazari. Krpálek si pak vytvořil tlak, ale bodovat nedokázal a pošesté s Grolem prohrál.

I tak si rodák z Vysočiny upevnil druhou příčku v žebříčku a snížil náskok vedoucího Tušišviliho o 540 bodů. Krpálek navíc před mistrovstvím světa v příštím roce v Tokiu a olympijskými hrami 2020 konanými rovněž v japonské metropoli potvrdil, že se mu na japonské půdě daří: z posledních čtyř japonských Grand Slamů byl třikrát ve finále.

Autoři

Štítky Lukáš Krpálek, Martina Sáblíková, Kraj Vysočina, judista, rychlobruslař, Japonsko, finále, Grand Slam, Nizozemsko, Tokio

Sportovcům z Vysočiny se o víkendu dařilo. Krpálek a Sáblíková vybojovali ve svých závodech stříbro | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.