Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

RIO 2016: Jihlavák Krpálek uspěl na olympijském tatami. Domů přiveze zlatou medaili!

Jihlavský judista Lukáš Krpálek si odváží z olympijského tatami v brazilské Carioce kategorii do 100 kg zlatou medaili. Úvodní kola náš reprezentant zvládl výborně takticky. Po vyřazení mistrů světa z minulých let se v semifinále utkal s judistickou světovou jedničkou a také uspěl. Ve finále ho čekal Ázerbájdžánec Gasimov. Svého posledního soupeře vyloženě přepral, když 25 sekund před koncem získal ippon! Česká republika tak slaví zisk první zlaté olympijské medaile.

Jihlavský rodák Lukáš Krpálek nejprve zvládl první zápas v judu v kategorii do 100kg, ve kterém dlouho prohrával. Jorge Fonseca dostal za povedený chvat „o-soto-gari“ jeden bod čili juko (nejnižší ohodnocení techniky). Poté převzal iniciativu Lukáš Krpálek. Portugalce Fonsecu nejprve svou aktivitou unavil a 22 sekund před koncem Lukáš Krpálek bodoval chvatem „sumi-gaeši“, který rozhodčí ohodnotili jako wazari (technika za 10 bodů). Krpálek nakonec vyhrál 10:1. Portugalec byl z duleu tak vyčerpaný, že mu s odchodem z žíněnky museli pomoci jeho trenéři.

Osmifinále bylo taktikou svázanou bitvou, se kterou si opět lépe poradil český reprezentant. Jeho soupeř Kazach Maxim Rakov, mistr světa z roku 2009, byl dvakrát napomínán pro pasivitu, a tak i přes výsledné skóre 0:0 postoupil Krpálek do čtvrtfinále. 

Olympijský los byl ale ke Krpálkovi velmi nemilosrdný a ve čtvrfinále se musel utkat tentokrát s úřadujícím mistrem světa, Japoncem Rjúnosuke Hagou. Oba judisté se pokoušeli o své oblíbené techniky. Více uspěšný byl český reprezentant, Japonec byl napomínán šidem, a Lukáš tak získal malou výhodu. Krpálek byl opět velmi aktivní a po výhře 2:1 na šida vydřel postup do semifinále olympijského turnaje. 

„Hodně toho je za mnou, ale to nejdůležitější ještě přede mnou. Doufám, že jeden ze dvou zápasů, které mě čekají, proměním do úspěšného konce a vyhraju. Medaili bych si hodně přál a na žíněnce chci nechat všechno. Cítím, že dnes na tom nejsem chvatově dobře. Zápasy jsou hrozně taktické a vydřené do poslední chvíle," prohlásil po vítezném čtvrfinále Lukáš Krpálek.

Aby nepříjemných soupeřů nebylo dost, v semifinále čekala na jihlavského judistu aktuální světová jednička v jeho váhové katerogii do 100kg - Francouz Cyrille Maret. Lukáš nastoupil do boje o finále velmi aktivně. Ve 4. minutě byl konečně český reprezentant za svou aktivitu odměněn trestem šido pro Francouze. V poslední minutě vybojoval Krpálek ippon, kdy držel Francouze na zemi, a výsledkem 100:0 tak postoupil do finále. 

V boji o zlato se utkal s nepříjemným ázerbájdžánským zápasníkem Elmarem Gasimovem. Krpálek nastoupil do finále velmi aktivně a svého soupeře neustále tlačil. Několikrát mu chybělo velmi málo, aby jeho technika bylo ohodnocena bodem. Lukáš Krpálek to nakonec dokázal 25 sekund před koncem, když technikou Ouči-gari složil Gasimova na lopatky! 

Lukáš Krpálek zaznamenal historicky nejlepší český olympijský výsledek v judu. Zatím jedinou medaili, a to bronzovou, vybojoval Vladimír Kocman v roce 1980 v Moskvě. Jihlavský rodák ho ale nyní v Riu svým zlatem překonal.

Autoři | Foto Facebook Český olympijský tým

Štítky Lukáš Krpálek, olympijské hry, zlatá medaile, Letní olympijské hry 2016, finále, judista, Česko, Jorge Fonseca, Cyrille Maret, Vladimír Kocman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RIO 2016: Jihlavák Krpálek uspěl na olympijském tatami. Domů přiveze zlatou medaili! | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.