Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Snažíme se oživit veřejný prostor a ukázat to, na co můžeme být v Humpolci pyšní, říká Petr Machek, zakladatel Platformy Humpolec

Petr Machek (35) vystudoval obor Pozemní stavby a architekturu, poté pracoval v několika pražských architektonických kancelářích. Po návratu do Humpolce začal pracovat na volné noze. V současnosti realizuje – spolu se svojí manželkou Terezou - unikátní projekt Platforma Humpolec, který byl nominován na Skutek roku pro Kraj Vysočina v oblasti Osvěty, vzdělávání a poradenství. Stojí také za realizací PechaKucha Night Humpolec.

Jak jste se dostal od architektury k rozvoji občanské společnosti v podobě projektu Platforma?
Řekl bych, že architektura, respektive tvorba veřejného prostoru, nemá k tvorbě aktivit ve veřejném prostoru zase tak daleko. Projekt Platforma Humpolec, ze kterého časem vzniknul regionální multižánrový festival Letní Platforma Humpolec, kombinuje prvky kultivace veřejného prostoru z hlediska urbanismu i občanské společnosti.

Jak to tedy v praxi vypadá?
Letní Platforma Humpolec je letní festival probíhající v parku Stromovka v Humpolci. Převažující část vystupujících je regionálního charakteru, tedy především z Humpolce a jeho okolí. Záměr celého projektu je ukázat, co vše tu máme, na co můžeme být pyšní, ale především oživit v průběhu letních měsíců veřejný prostor.           

Jak platforma vznikla?
Prvotní impulz byla idea klubového prostředí pro různé aktivity. Dalším momentem byla otázka, jak dostat tyto aktivity k potenciálním divákům. Když bylo rozhodnuto jak Platformu uchopit, hledali jsme její podobu a místo pro její zakotvení. Proto tedy klub ve veřejném prostoru

To je unikátní myšlenka. Pokolikáté se Vám ji povedlo již realizovat?
Letos bude třetí ročník, přičemž druhý festivalový s dopředu plánovaným programem. První ročník byl trochu experimentální. Tam jsme ještě měli snahu nechat prostor veřejnosti pro vlastní tvorbu programu. To se však celkem brzy ukázalo jako nefunkční. Lidé toho hodně umí, ale je naivní si myslet, že si zároveň budou dobrovolně plánovat svá vystoupení.

A co letošní ročník nabídne?
Letní Platforma Humpolec je jako každý rok koncipována jako multižánrová. Hlavní jádro náplně jsou koncerty. Dalšími aktivitami jsou akce pro děti a seniory, letní kino nebo přednášky. Novinkou budou letos divadelní představení pro děti, páteční trhy s regionálními produkty a sobotní pikniky. Celkem je letos naplánováno 69 akcí.

Jak je to s financováním projektu?
Projekt financujeme částečně z vlastních zdrojů, částečně od partnerů.

A jaká je spolupráce s partnery projektu, respektive jak je získáváte?
Bez našich partnerů by tento projekt nemohl existovat a patří jim za to velký dík. První sonda ohledně případné podpory byla taková, že když jsem se na počátku rozhodl postavit objekt Platformy, tak jsem zhruba během čtrnácti dnů dal dohromady peníze od místních podnikatelů, města Humpolec a také kamarádů. A to byla také i prvotní myšlenka: touto počáteční aktivitou přispět k tomu, že bude ve městě uprostřed parku zastřešené pódium pro aktivitu občanů.

A jak je to s účinkujícími?
Postupně vykrystalizoval festivalový koncept, kdy každoročně oslovujeme naše stabilní účastníky a zároveň hledáme nové, kterým se myšlenka líbí a jsou rádi, že tu Platformu máme. 

Co Vás na realizaci platformy nejvíce baví?
Nejzábavnější a hlavně nejpřínosnější na celém projektu je neustálé překvapování sebe i všech návštěvníků Platformy. Překvapuje mě, kolik máme kolem sebe zajímavých lidí a přínosných projektů. A jde o to, že je máme celkem v bezprostřední blízkosti a přesto se s nimi míjíme. Baví mě navracet do společnosti příležitosti k potkávání se jinak než prostřednictvím virtuálního světa nebo sociálních sítí.

Co Vás nejvíce překvapilo při pořádání Platformy?
Překvapilo mě, že je o Platformu celkem zájem.

Vím o Vás, že také realizujete PechaKucha Night. Můžete nám přiblížit také tento projekt?
PechaKucha Night je právě další možnost, kde se mohou lidé setkávat a sdílet své myšlenky nebo realizované projekty. Projekt PechaKucha vznikl v Japonsku v roce 2003, kdy dva architekty přestali bavit nudné a dlouhé přednášky jejich kolegů a tak vymysleli specifický a svižný formát prezentací, kdy svůj projekt každý představuje prostřednictvím dvaceti fotografií, které se po dvaceti vteřinách přepínají.

 Jaký byl podnět realizovat PechaKucha Night v Humpolci?
Humpoleckou PechaKucha Night realizuji společně s Milanem Vaněčkem, což je jeden z představitelů Svařených Sání. Svařené Sáně jsou zimním kulturním počinem v Humpolci, Letní Platforma Humpolec zase letním. Tak jsme si řekli, že abychom se nenudili, tak ještě naše aktivity doplníme o sérii večerů na jaře a na podzim. Dramaturgicky se zaměřujeme na různá témata z různých oblastí, což do celého večera přináší zajímavé situace. Prezentujících je během večera přibližně deset.

Jaké jsou ohlasy?
Reakce jsou zdá se pozitivní. Zatím proběhl první večer v únoru, kdy do kina přišlo něco přes sto diváků. V současnosti nás čeká 20. května druhá PechaKucha Night Humpolec. Doufáme, že kino bude plné.

Přeji Vám tedy hodně štěstí v realizaci Vašich aktivit a děkuji za rozhovor.

 

Autoři | Foto Zuzana Rodová, archiv Petra Machka

Štítky Humpolec, projekt, veřejné prostranství, architektura, Kraj Vysočina, Japonsko, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snažíme se oživit veřejný prostor a ukázat to, na co můžeme být v Humpolci pyšní, říká Petr Machek, zakladatel Platformy Humpolec | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.