Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Éčka v potravinách – co jsou ta éčka vlastně zač a dá se jim vůbec vyhnout?

pondělí, 5. února 2018, 11:13

Ona éčka jsou bezesporu jedním z největších strašáků dnešní doby. Přestože v obecném povědomí jsou éčka v potravinách jistě považována za něco nežádoucího, možná i nepotřebného nebo dokonce škodlivého, realita je o poznání jiná.

Jak to s těmi éčky vlastně je?

Éčka najdeme ve složení většiny potravin, které běžně kupujeme v běžných obchodech. Můžeme na ně sice nadávat, ale přesto je kupujeme a konzumujeme.

Na druhé straně paradoxně právě označení E – a číselný kód deklaruje, že daná přídatná látka je bezpečná pro lidské zdraví.

Mezinárodní kód začínající na E je oficiálním značením, které vyjadřuje, že daná přídatná látka (aditivum) prošlo testováním a bylo schváleno mezinárodní organizací European food Safety Authority (EFSA). Toto značení se využívá v celé Evropské unii, ale platí také pro tzv. Codex Alimentarius, sbírku mezinárodně uznávaných standardů, postupů, směrnic a doporučení týkajících se bezpečnosti potravin. 

Éčka se do potravin přidávají v průmyslové výrobě, nezpracované, tzv. primární potraviny tedy éčka ze své podstaty neobsahují. Na druhé straně tyto primární potraviny často nemohou nabídnout tolik žádanou trvanlivost. Tu zajišťují právě éčka, resp. jedna z hlavních kategorií éček – konzervanty.

Největší nebezpečí éček

Každé z éček by samo o sobě v malé dávce nemělo způsobovat žádné problémy. Problém nastává ve chvíli, kdy dané éčko najdeme v mnoha a mnoha potravinách, které si denně dopřáváme ve velkém.

Potíž je také v tom, že každá přídatná látka (tedy éčko) se hodnotí samostatně a v běžné stravě je jich éček přespříliš. Neexistují výzkumy, jak působí éčka v lidském těle společně, jak spolu vzájemně reagují. Právě to nás většinu z nás asi straší nejvíc. Zatím však nakupujeme a konzumujeme éčka o sto šest, ono moc jiných možností ani není…

Éčka v potravinách

Dá se éčkům vyhnout?

Popravdě, odpověď je vcelku prostá – nedá. Éčka v potravinách – konzervanty zajišťují trvanlivost potravin. Nesou však i další praktické funkce. Éčka to jsou také zvýrazňovače chuti (především kontroverzní glutamát), ale také aromata, barviva, stabilizátory, želírující látky, regulátory kyselosti, emulgátory, plnidla, odpěňovače, leštící látky, náhradní sladidla aj.

Éčka v potravinách a jejich kódy:

  • Barviva, kódy E 100 – E 199
  • Konzervanty, kódy E 200 – E 299
  • Antioxidanty a regulátory kyselosti, kódy E 300 – E 399
  • Emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla, kódy E 400 – E 499
  • Regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky, kódy E 500 – E 599
  • Zvýrazňovače chuti a aromata, kódy E 600 – E 699
  • Náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštící látky, kódy E 900 – E 999
  • Ostatní, kódy E 1000 – E 1999

/zdroj a další informace/

Potraviny bez éček

Na druhé straně existují potraviny, do kterých je přidávání éček zakázáno.

Jde zejména o mléko, smetanu, máslo, chléb, mouku, cukr, čerstvé maso, ryby nebo neochucené minerální a stolní vody.

Bohužel se v praxi setkáváme také s tím, že výrobce na obalu deklaruje „bez éček“, ale realita je jiná. To pak čteme takové články jako:

NAŠE TIPY

Co můžeme udělat pro své zdraví?

Na našem blogu chceme přinášet především praktické a zajímavé tipy, takže máme i tipy ohledně éček. Tady jsou:

  • Éčkům se sice nedá vyhnout, ale můžeme si vybírat potraviny, můžeme upřednostňovat kvalitu nad cenou.
  • Můžeme sáhnout raději po čerstvých potravinách než po potravinách s dlouhodobou trvanlivostí, která většinou poukazuje na obsah éček.
  • Můžeme jíst primární a čerstvé potraviny nebo potraviny zpracovávané šetrnými postupy.

Další tipy a zajímavé informace najdete tady:

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO: Policisté od rána evidují skoro...

  • VIDEO: Z toalet jihlavského Tesca zmizela...

  • Humpolecký student Matěj Doležálek je...

  • FOTO: Auto začalo po nárazu do stromu hořet....

Reklamní sdělení

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Ředitelka Státního zdravotního ústavu rezignovala, kontroly...

Ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová v úterý rezignovala. Informovalo o tom...

Chřipce už podlehlo třiatřicet lidí. Jen pět procent Čechů...

Od začátku chřipkové sezony do konce minulého týdne podlehlo v Česku chřipce 33 lidí. Nejčastěji...

Babiš i kvůli zdraví zrušil cestu do Mnichova. Praskla mu...

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) minulý týden zrušil cestu na bezpečnostní konferenci v Mnichově...