Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Napouštění dalešické vodní nádrže s elektrárnou začalo před čtyřiceti lety

Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice po rozsáhlé modernizaci z minulých let zvyšuje roční dodávky elektrického proudu. Vloni vyrobila rekordních 527 tisíc megawatthodin elektřiny a výsledky za prvních letošních pět měsíců jsou v porovnání s loňskými ještě lepší, sdělil ČTK mluvčí dukovanské jaderné elektrárny Jiří Bezděk. Elektrárna Dalešice letos završí 38 let provozu. Ještě o dva roky dříve začalo napouštění nádrže, pod jejíž hrází funguje.

Vodní dílo Dalešice začali dělníci na řece Jihlavě jihovýchodně od Třebíče budovat v roce 1970 jako zásobárnu technologické vody pro dukovanskou jadernou elektrárnu. „K úplnému uzavření hradel, kterým bylo zahájeno napouštění dalešické přehrady, došlo v červenci 1976,“ uvedl Bezděk. Součástí vodního díla je kromě nádrže Dalešice s objemem 127 milionů metrů krychlových vody i menší vyrovnávací nádrž Mohelno.

Dalešice jsou druhou největší ze tří přečerpávacích vodních elektráren v ČR. Význam těchto elektráren podle Bezděka stoupá s rostoucí potřebou vykrývat v síti výkyvy v dodávkách elektřiny zejména ze slunečních a větrných elektráren. Když je v síti elektřiny nedostatek nebo vypadne větší zdroj, rozjedou se dalešické vodní turbíny do minuty. Celkový instalovaný výkon elektrárny je nyní 480 megawattů.

Elektrárna je umístěna u paty 100 metrů vysoké sypané hráze přehrady. Práce na obnově zařízení vodní elektrárny firma ČEZ provádí postupně od roku 1999, už stály 1,2 miliardy korun. „Modernizací prošly zejména turbíny, generátory, byly vyměněny transformátory a v loňském roce vše završila rekonstrukce velínu a systému kontroly řízení,“ uvedl Bezděk. Největší letošní akcí, která začne příští měsíc, bude oprava komunikace, chodníků a kanalizací v koruně hráze. Dělníci také opraví výtokový objekt a střechu strojovny.

Autoři | Foto wikimedia.org

Štítky Dalešice, elektrárna, Jiří Bezděk, elektřina, nádrž, Jihlava, Třebíč, Česko, ČEZ, Mohelno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napouštění dalešické vodní nádrže s elektrárnou začalo před čtyřiceti lety | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.