Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

TEST: Vejce v jedné krabičce jsou různě čerstvá

 
pátek, 9. března 2018, 15:52

Ještě nedávno měli čeští spotřebitelé obavy z nákupu vajec kvůli aféře s fipronilem. Ten se však v českých vejcích neprokázal, ta dovozová byla a jsou před puštěním do prodeje kontrolována. V každém případě slepičí vajíčka v jednu chvíli poměrně náhle zmizela z pultů a podražila. Můžeme se i přes nárůst ceny spolehnout na jejich kvalitu? Jak jsou na tom vejce se salmonelou? Časopis dTest provedl nezávislý test celkem 16 balení čerstvých slepičích vajec z maloobchodní sítě. V žádném testovaném vzorku bakterie salmonely neodhalil. Jediné, co spotřebiteli „hrozí“, jsou různě čerstvá vejce v jednom balení.

Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v maloobchodě stejně jako běžný spotřebitel 16 balení čerstvých vajec a poslal je do laboratoře. Tam se zkoumala přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Vedle toho odborníci posuzovali případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky. „Do testu jsme vybírali vejce, která jsou na českém trhu nejdostupnější, tedy od slepic z klecového a halového chovu. Pro srovnání jsme přikoupili i dvoje vajíčka z biochovu a jedna s názvem Omega-3. Posuzovali jsme spotřebitelskou kvalitu vajec. Zhodnocení etického hlediska jsme ponechali na spotřebitelích. Ti mohou způsob chovu slepic snadno vyčíst z razítka na skořápce,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Průměrný obyvatel České republiky sní ročně zhruba 250 vajec, nejvíc v období Velikonoc. Zajímá ho proto jejich kvalita. Jaký je hlavní závěr testu? „Z našeho spotřebitelsko-výživového úhlu pohledu jsme žádné vážnější prohřešky neodhalili. Žádné z testovaných vajec nebylo kontaminováno bakterií salmonely,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: „Mezi testovanými vejci jsou výraznější rozdíly jen v čerstvosti a v obsahu omega-3 mastných kyselin.“

Test ukázal, že v jedné krabičce se prodávají vejce různého stáří. Zkouška čerstvosti spočívala ve zjišťování Haughových jednotek, které ji udávají na základě vztahu mezi výškou bílku a hmotností vejce. „Polovina balení vajec v našem testu neměla s čerstvostí žádné problémy a vysloužila si od nás velmi dobré hodnocení. Pouze dostatečnou známku si odnesla vejce Farma Kunín Čerstvá vejce z Kunína, Tesco Organic Čerstvá bio vejce A a Tesco Čerstvá vejce. U prvních jmenovaných bylo osm z deseti vajec pod hranicí přijatelnosti, u druhých to byly čtyři ze šesti, u třetích půlka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Množství žádoucích omega-3 mastných kyselin ve vejcích se stejně jako barva žloutku odvíjí od složení potravy, která je slepicím podávána. Čím více je omega-3 v krmivu, tím více se jich do žloutku dostane. Vejce s vyšším podílem omega-3 snášejí slípky krmené lněným semenem, rybím olejem nebo šrotem a mořskými řasami.

Nejlépe z této zkoušky vyšla vejce z klecového chovu, která přítomnost omega-3 avizovala na svém obalu (Schubert partner Omega pro Čerstvá vejce). Jejich tuk obsahoval bezmála čtyři procenta omega-3 mastných kyselin, takže vejce dostála svému slibu na obalu. Nejmenší podíl měly se shodným množstvím 0,2 % omega-3 tři vzorky: Česká vejce, Schubert partner Fitness vejce a Podestýlková vejce.

Množství naměřeného cholesterolu ve vejcích odpovídalo hladinám uvedeným v Databázi složení potravin ČR. Zjištěné hladiny cholesterolu, nasycených mastných kyselin a další podrobné výsledky přineslo březnové vydání časopisu dTest.

Tisková zpráva

Štítky dtest, vejce

 


 

Kam dál?

Lyžařské skipasy. Jak to s nimi je a na co si dát pozor

středa, 10. ledna 2018, 16:47

Ceny skipasů na českých horách zdražují, proto se lyžaři snaží nejrůznějšími způsoby ušetřit. V posledních letech se rozmohl...

Pozor na nevýhodné půjčky, hlavně před Vánoci

čtvrtek, 14. prosince 2017, 14:19

S blížícími se Vánoci se zvyšuje intenzita nabídek nejrůznějších půjček. Reklamní sdělení lze často shrnout slovy: nemáte peníze...

Exkurze do světa kávy. Šálky do střehu!

pondělí, 4. prosince 2017, 08:34

S příchodem zimy tu nastává období, kdy nás baví navštěvovat kavárny, abychom se zahřáli, dali si něco dobrého k jídlu a něčeho...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Provozovatelé restaurací na letišti diskriminovali cizince

Většina obchodů a restaurací, které kontrolovala Česká obchodní inspekce na pražském letišti v Ruzyni, diskriminovala zákazníky mluvící jiným jazykem než česky a neinformovala spotřebitele o ceně výrobků. Vedle toho ani u jednoho ze šesti kontrolovaných prodejních automatů v odletových halách terminálů 1 a 2 inspektoři nezjistili žádné porušení zákona. Novinářům to dnes sdělil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Varnsdorf ukládá řidičům pokuty nezákonně, míní ombudsman

Ústecký krajský úřad toleruje protiprávní jednání Městského úřadu Varnsdorf. Alespoň to konstatuje ombudsman Anna Šabatová. Úřad totiž ukládá pokuty za překročení rychlosti na základě nezákonných důkazů od soukromého provozovatele radarů.

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromy

Radní pražského magistrátu během včerejšího jednání schválili návrh proměny Václavského náměstí. Aktuální návrh umožní vést tramvajovou trať horní částí náměstí a ve středu vytvořit promenádu pro pěší. Naopak v plánu zůstává rozšíření chodníků, nové stromořadí, samostatný pruh pro cyklisty a snížení počtu parkovacích míst.