Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lyžařské skipasy. Jak to s nimi je a na co si dát pozor

Ceny skipasů na českých horách zdražují, proto se lyžaři snaží nejrůznějšími způsoby ušetřit. V posledních letech se rozmohl jeden zajímavý fenomén. Lyžaři si koupí celodenní permanentku, ale lyžují pouze část dne a pak ji přeprodají nebo dají někomu jinému. Ve snaze tomu zabránit si lyžařské areály fotí své zákazníky, a pokud zaznamenají průchod jiné osoby na stejnou permanentku, zablokují ji. Přes počáteční nelibost si čeští lyžaři stejně jako ti zahraniční zvykli. Je taková praxe vůbec možná?

Jízdenky se podle práva dělí na ty, které jsou na jméno, a ty, které jsou na držitele. Ty na jméno patří konkrétní osobě, zpravidla mají charakter jízdenky sezónní a jejich půjčování někomu jinému je obecně nepřípustné. U jízdenek na držitele je to ale jinak. Užívat jízdenku není oprávněn jen ten, kdo ji koupil, to by musel každý na kasu jednotlivě, ale ten, kdo se platnou jízdenkou prokáže.

Podle zákona jízdenku předat můžete

„Legislativa nezakazuje jízdenku někomu předat, aby využil právo z přepravy,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest, a dodává: „V minulosti se dokonce soudy zastaly člověka, který koupil jízdenku od jiného lyžaře s úmyslem ji prodat dál. Nejvyšší soud ČR v roce 2006, zjednodušeně řečeno, prohlásil, že se nejedná o nic protiprávního.“

Lyžařské areály ale mají svoje podmínky, kde lze nalézt ledasco. Někdy prohlásí, že „průchodem přes turniket se jízdenka znehodnotí a je vázána na osobu držitele, čímž je nepřenosná“. Tato varianta je po právní stránce hotovým nesmyslem, protože držitelem je ten, kdo jízdenku ovládá a považuje ji za svou, což v jedné chvíli může být jedna a v druhé chvíli úplně jiná osoba, zamýšlené znehodnocení udělá z jízdenky na držitele jízdenku na jméno jen těžko.

Jindy v podmínkách lyžařských areálů najdete jen lakonické konstatování, že permanentka je nepřenosná a nesmí být půjčována ani prodávána. Na tuto variantu nezbývá lyžaři než přistoupit, pokud chce jezdit a nic jiného vlekař neumožňuje.

Lyžař se zablokovaným skipasem se na soud ještě neobrátil

Každou podmínku smlouvy lze ovšem zkoumat z pohledu, zda podnikatel vůči spotřebiteli nepřiměřeně nezneužívá svého postavení. Provozovatel má bezpochyby právo zamezit takovému zneužívání, kdy na jednu jízdenku jezdí ve stejný čas více lidí, proto má každý turniket nastavený časový interval, ve kterém se dá jízdenka použít pro další jízdu.

Je ale zneužitím jízdenky, pokud na ni dopoledne jezdí jedna osoba a odpoledne někdo jiný? Podle Nejvyššího soudu ČR nikoliv. Ten ale řešil trestní stránku věci. Naštvaný spotřebitel se zablokovaným skipasem se na soud ještě neobrátil, a tak je otázka zneužívání postavení provozovatele skiareálu stále otevřená.

Tisková zpráva

Štítky skipas, permanentky, lyžování, sjezdovky, dTest, lyžař, lyžařské středisko, Nejvyšší soud České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské skipasy. Jak to s nimi je a na co si dát pozor | Radilka | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.