Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

RECENZE: Na dvanáct lvů Masaryk nemá. Roden ho však ztvárnil skvěle

Když to v tobě nevyvolá žádné emoce, tak je to o ničem.“ Slova mého kamaráda a daleko většího filmového znalce poté, co jsem mu řekl o Masarykovi. Přiznám se, že i několik hodin poté, co jsem diskutovaný film viděl, nevím přesně, jak ho popsat.

Zatímco doposud jsem se na Masaryka těšil z pohledu obsahu a toho, co film může díky hvězdnému obsazení nabídnout, s odstupem času od předání Českých lvů jsem na sobě daleko více pozoroval, že mě spíše zajímá z pohledu přílišné medializace, která by filmu mohla uškodit. Nějak ho svázat.

A opravdu, Masaryk mi tak připadá. Děj přeskakuje, divák má několik možností, z jakého úhlu příběh sledovat. První polovina filmu navíc nic nenabízí. Jsou to jen prázdné fráze. Vše se točí okolo doby, kdy československý diplomat nezvládá tíhu okamžiku, kterou na něj naložil Prezident Osvoboditel a především jeho otec. Ačkoliv synu Herbertovi dovolil být malířem, a ten tak nemusel jít v jeho šlépějích. Což Jan špatně nesl, proto chtěl zpátky do sanatoria v New Jersey.

Léčí ho doktor Stein, německý uprchlík, se kterým si Masaryk nejprve nesedne a označí ho za nacistu. Nicméně jejich vztah se po dobu filmu vyvíjí k lepšímu, ač to možná „pacient“ tolik nevnímá. Dost možná za to může i kokain, na kterém byl Jan Masaryk závislý a naučil se ho po dobu pobytu pracovníkům sanatoria krást.

Film Masaryk je ukázkou života odhodlaného státníka, ale především bohéma, který by nejprve potřeboval vyřešit své osobní problémy, než by se mohl stát důležitým diplomatem a stratégem. Děj může vytvářet dojem, že nás Beneš zradil, ve skutečnosti ale viděl daleko dál, na rozdíl od Masaryka. A nebyl jediný, kdo mu to řekl.

Vše má nakonec docela klidné zakončení. Masaryk své psychické problémy s podporou doktora Steina zvládne a připojí se k exilové vládě v Londýně. Dostojí tak slov svého otce: „Beneše se drž.“ Nakolik byla režisérem Juliusem Ševčíkem přidaná hodnota z jeho života pravdou, se lze jen domnívat. Filmu ale chybí ona jiskra, která diváka udrží dvě hodiny s otevřenou pusou. Nemyslím si, že ji nešlo najít.

Vlastně ještě dodatek. Nedovedu si představit, kdo jiný by mohl Masaryka zahrát. Jestli je něco na filmu excelentní, je to Karel Roden. O zbytku lze polemizovat. 

Budějcká Drbna dává filmu Masaryk 65 %

Foto Bioscop

Štítky Masaryk, film, recenze, kino, Karel Roden, Jan Masaryk, Český lev, Julius Ševčík, Londýn, Drbna.cz, New Jersey

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Na dvanáct lvů Masaryk nemá. Roden ho však ztvárnil skvěle | Radilka | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.