Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava dokázala nemožné! Celý svět sem v roce 2025 přijede na zimní olympiádu

Sen všech Čechů se stal skutečností! Výběr místa konání jubilejní 50. zimní olympiády v roce 2025 nabral nečekaný obrat. Utajovaná kandidatura Jihlavy tedy může být konečně zveřejněna. Z jihlavské radnice před několika minutami přišla radostná zpráva. Jihlava bude hostitelským městem zimní olympiády. Do svých diářů si proto červeným písmem poznamenejte rok 2025. S touto informací přicházíme jako první, protože hrdým a jediným mediálním partnerem celé této události bude právě Jihlavská Drbna.

Víla Zoubková, starostka Jihlavy, potvrdila úspěšnou kandidaturu poté, co čínská vláda zamítla nabídku města Banking na pořádání zimních olympijských her v roce 2025. Banking byl původně vybrán jako pořadatelské město díky špičkové mezinárodní pověsti, letišti a dálniční infrastruktuře.  

Na základě stejných kritérii byla olympijským výborem dnes ráno potvrzena nabídka Jihlavy na hostitelství tohoto sportovního svátku. Starostka Zoubková po rychlé poradě se svými rádci kandidaturu Jihlavy stvrdila.

Město by mělo sloužit jako ideální umístění olympijské vesnice, zatímco nedaleká slavná místa jako Šeřínek a Čacberg by mohla být použita pro soutěže v alpském lyžování, stejně tak jako některá další střediska na Vysočině, protože Jihlavě stále ještě nějaká ta sportovní infrastruktura chybí. „Švédský Lillehammer nebo norské Åre má dvacetkrát méně obyvatel než Jihlava. Nevidím proto důvod, proč bychom zimní olympiádu neměli zvládnout i my,“ nemá pochybnosti hejtmanka Víla Zoubková.

Přísně utajované přípravy 

Zmocněnec organizační skupiny s názvem Jihlava olympijská, zasloužilý umělec Hugo Apríl na dotaz redakce potvrdil, že kandidaturu připravovali již po podzimích komunálních volbách. Dnes ji starostka už jen odtajnila, protože se Jihlava dostala do finálního výběru. „Venezuelská Lima po dnešním rozhodnutí olympijského výboru svou kandidaturu stáhla, takže Jihlava už zůstává jediným kandidátním místem pro zimní olympijské hry v roce 2025,“ křepčil štěstím nad aktuální informací Hugo Apríl.

Některá jihlavská sportoviště budou muset doznat změn. Velkou přestavbou projde například místní aquabazén, ze kterého má vzniknout bruslařský ovál. „Jsem nadšená, konečně si budu mít kde zajezdit,“ neskrývala nadšení jihlavská rodačka a rychlobruslařská hvězda Marta Máslíková.

Upravována na sportoviště mají být i obchodní centra. „Konkrétní plány ještě budou organizátoři projednávat,“ upřesňuje Veleslava Vymyšlená ze sekretariátu skupiny Jihlava olympijská.

Mediální záštitu celé olympiády převezme Jihlavská Drbna. Na jejím webu také budou zveřejňovány ankety o zařazování nových sportů a odvětví s premiérou právě na jihlavské olympiádě. Jednou ze zvažovaných disciplín je i psaní aprílových článků.

Autoři

Štítky apríl, olympiáda, Jihlava olympijská, sport, 2025, Jihlava, Zimní olympijské hry, olympijské hry, Drbna.cz, vláda Čínské lidové republiky, Lima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava dokázala nemožné! Celý svět sem v roce 2025 přijede na zimní olympiádu | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.