Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pacientům s roztroušenou sklerózou nebo po mozkové příhodě pomohou nové přístroje

Jihlavská nemocnice si pořídila nové pomocníky. Řeč je o přístrojích, které pomáhají pacientům po cévních mozkových příhodách a s roztroušenou sklerózou. Přístroje za zhruba dva miliony korun pacientům pomáhají optimalizovat hybnost ochrnutých a spastických horních a dolních končetin.

Zdánlivě jednoduchý úkol má nový přístroj FES (funkční elektrostimulace), který využívají pacienti jak hospitalizovaní, tak ambulantní. Pacientům stimuluje ochrnuté svaly při chůzi a při úchopu ruky. Dobré výsledky jsou zatím především u osob s centrální parézou. Přístroj využíváme opravdu několikrát denně,“ říká vedoucí fyzioterapeut Jana Ciprušová.

Každý přístroj se skládá ze dvou částí – z přenosného tabletu a elektrostimulačních ortéz, určených pro horní či dolní končetinu.  Přenos probíhá bezdrátově přes bluetooth a intenzita se nastavuje individuálně. „Správné a postupné fyziologické zapojování svalů do pohybového stereotypu chůze vyhodnocuje gyroskop,“ dodává fyzioterapeutka Jana Musilová.

„Po předchozím kineziologickém rozboru a dle priorit pacienta fyzioterapeut navolí, jakou funkci chce podpořit či obnovit,“ popisuje fyzioterapeutka Veronika Neradová. Terapii lze využít i u ležícího pacienta, kdy přístroj simuluje pohyb.

Přístroj pro funkční terapii s motivační zpětnou vazbou vyšel na téměř 1,7 milionu korun.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky Nemocnice Jihlava, přístroj, rehabilitace, pomoc, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, Jana Musilová, Fás, roztroušená skleróza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům s roztroušenou sklerózou nebo po mozkové příhodě pomohou nové přístroje | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.