Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj pomůže nemocnici v Novém Městě na Moravě s opravou heliportu

Stav přistávací plochy pro vrtulník na střeše jedné z budov nemocnice v Novém Městě na Moravě se při její opravě, která začala v červenci, ukázal jako havarijní. Náklady na opravu se z původních 545 tisíc korun kvůli tomu zvýšily na téměř 1,9 milionu korun. Krajští radní na řešení havarijního stavu heliportu schválili dotaci 1,5 milionu korun. Opravená přistávací plocha by měla být opět v provozu koncem září.

Provoz heliportu, který využívají krajští záchranáři, začal v roce 2002.  Při zahájení oprav prohlubní na přistávací ploše vydrolených působením povětrnostních podmínek vyšlo najevo, že je mimo jiné poškozený také železobetonový skelet a obvodové nosníky. „Pevnost betonu se ukázala třikrát nižší, kotvicí prvky byly podstatně kratší, než měly být,“ řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Případný soudní spor s dodavatelem původní stavby je podle Běhounka zbytečný kvůli dlouhé době, která už uplynula. Po zkušenostech ze soudních případů týkajících se jiných staveb by podle Běhounka náklady stály kraj víc, než by se případně podařilo vysoudit.

Záchranářský vrtulník podle ředitelky krajských záchranářů na Vysočině Vladislavy Filové přistával u novoměstské nemocnice od července osmkrát.  „Provozovatel si nasmlouval místo pro přistání nedaleko nemocnice poblíž sjezdovky na Harusově kopci. Je to pro nás složitější, potřebujeme k tomu součinnost pozemních posádek z Nového Města, nebo Žďáru nad Sázavou,“ řekla Filová ČTK.

Heliport na střeše jedné z budov má také nemocnice v Havlíčkově Brodě.  Přistávací plocha je podle mluvčí Petry Černo přibližně stejně stará jako v Novém Městě na Moravě. „Heliport je plně funkční, nejeví známky poškození a prochází pravidelnou údržbou. Do budoucna si jistě nějakou opravu také vyžádá,“ řekla mluvčí. Přistávací plochy pro vrtulníky v nemocnicích v Jihlavě, Třebíči a Pelhřimově jsou umístěny na zemi.

 

Autoři | Foto Nemocnice Nové Město na Moravě

Štítky heliport, nemocnice, Nové Město, oprava, dotace, Nové Město na Moravě, Jiří Běhounek, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pomůže nemocnici v Novém Městě na Moravě s opravou heliportu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.