Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Novorozencům v nemocnici pomáhají chobotničky. Díky nim lépe prospívají

Barevné pletené pomocníky nyní mají na novorozenecké JIP jihlavské nemocnice. Veselé chobotničky pomáhají předčasně narozeným dětem, dodávají jim potřebný pocit bezpečí. Každá z nich má několik chapadel a veselý obličej.

Ručně pletené chobotničky převzali zdravotníci z rukou zástupkyně spolku Nedoklubko Aleny Jelínkové. „Každá chobotnička musí splňovat dané normy. To je třeba velikost a materiál. Chapadla nemohou být třeba moc dlouhá, aby byla pro miminka bezpečná,“ vysvětluje žena, která sama malé pomocníky vytváří. Jeden jí trvá zhruba hodinu a půl.

„Podle výzkumu, který proběhl v Dánsku, chapadélka chobotniček připomínají nedonošeným dětem pupeční šňůru jejich maminky. Miminka mají tendenci k úchopu a tím, že mají chapadélka při ruce, netahají si za zavedenou sondu či jiné hadičky,“ vysvětluje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Dle jejích slov se novorozenci cítí bezpečněji, jsou klidnější a tím pádem jsou také stabilnější a lépe prospívají.

„Děkujeme všem, kteří se na práci podíleli. Odhadujeme, že tato várka nám vydrží asi dva měsíce. Chobotničky mají jasně daná pravidla, jak mají vypadat. Pokud jim některé kousky neodpovídají, dáme je větším dětem jako dárek při odchodu z nemocnice. Žádný ručně pletený kousek tak nepřijde nazmar,“ říká vrchní sestra dětského oddělení Simona Hájková.

Na dětském oddělení se na šesti odděleních stará o pacienty zhruba 60 sester a 14 lékařů. Ročně jsou na oddělení hospitalizovány více než tři tisíce dětí a zhruba osmnáct set doprovodů.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky chobotničky, pomůcka, JIP, Nemocnice Jihlava, novorozenci, Lékárenský komplex Jihlava, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Novorozencům v nemocnici pomáhají chobotničky. Díky nim lépe prospívají | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.