Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kruhový trénink s trenérem: V Jihlavě se bude pomáhat pacientům s roztroušenou sklerózou

V sobotu 4. března se bude v jihlavském Fitness Fitpeople Bedřichov cvičit a zároveň pomáhat. Připojit se může každý a dobrovolné vstupné poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek pro léčbu roztroušené sklerózy.

Na programu budou kruhové tréninky s trenérem. Jejich počet bude záležet na počtu přihlášených zájemců. „Startujeme v 9 hodin dopoledne, jako první si kruhový trénink zkusí lékaři a sestřičky z neurologického oddělení jihlavské nemocnice spolu s pacienty,“ jmenuje majitel posilovny na Bedřichově Zdeněk Štrof. Na hodinu se vejde maximálně 14 lidí.

„Cílem je rozšířit povědomí o roztroušené skleróze, která se týká stále většího množství lidí, v  MS centru jihlavské nemocnice pečují o 300 pacientů z celé Vysočiny. Akce je celorepubliková a lidé cvičí ve více městech po celé zemi. V jednu chvíli se videokonferencí propojí všechna cvičební místa s centrálou se sídlem v Praze,“ doplňuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Vstupné na trénink je dobrovolné a výtěžek půjde na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty. Každý, kdo se chce zúčastnit, musí svou účast potvrdit tiskové mluvčí Nemocnice Jihlava Monice Zachrlové na e-mailu zachrlovam@nemji.cz.

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Při atace je pacient léčen symptomaticky, aby se zmírnily příznaky onemocnění. V současné době se v tuzemsku odhaduje kolem 17 tisíc lidí nemocných s RS. Ročně přibývá zhruba tisícovka dalších.

Na celém světě trpí RS 2,5 milionů nemocných. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou, kromě genetické dispozice, EB virus (způsobující infekční mononukleózu), kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředí v této oblasti. 

Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky roztroušená skleróza, pacient, trénink, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Bedřichov, Česko, Praha, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kruhový trénink s trenérem: V Jihlavě se bude pomáhat pacientům s roztroušenou sklerózou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.