Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlavská nemocnice má nového pomocníka. Pacienty chodí uzdravovat retrívr Scoty

Potěšit pacienty jihlavské nemocnice, a to nejméně jednou do týdne, přichází dvouletý, speciálně vycvičený retrívr Scoty. „Kontakt se psem pacientům pomáhá, cítím, jak vždy ožijí a nabije je to,“ říká majitelka psa a zdravotnice v jedné osobě Petra Humlerová.

Ta byla několik let zaměstnankyní na chirurgické ambulanci, kvůli zdravotním problémům ale musela tuto práci opustit a rozhodla se lidem pomáhat pomocí canisterapie. A právě toller byl jasnou volbou: „Je mazlivý a přítulný k lidem, na canisterapii ideální. Navíc jsem chtěla, aby byl běhavý, dělá agility. Takže třeba dvacet minut musí vydržet v klidu u pacienta a naopak odpoledne je potřeba, aby podal výkon,“ popisuje Pera Humlerová s tím, že Scotyho vybírala na tuto roli chovatelka, které zadala své požadavky ohledně povahy.

Majitelka Scotyho postupně začala brát mezi dospělé i mezi děti, aby si zvykl na jejich přítomnost a také na nejrůznější zvuky ve svém okolí. „Musí být zvyklý na to, že kolem projede vozík, něco spadne. Nesmí se ohnat,“ jmenuje majitelka, která má doma ještě další dva psy.

„Scoty má atest u Pomocných tlapek, které pořádají právě zkoušky pro psy, kteří chtějí dělat canisterapii. Pes tam musí projít celkem dvanácti zkouškami a poté dostane na rok atest. Po roce je zase potřeba zkoušky obnovit, aby byla jistota, že se u zvířete nic nezměnilo a kontakt s pacientem je bezpečný,“ doplňuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

V jihlavské nemocnici se canisterapie používá u pacientů na paliativní péči, geriatrii, neurologii, nebo interním oddělení. Pejsek by neměl být na jednotkách intenzivní péče, nebo tam, kde jsou pacienti s otevřenými ranami.

Podmínkou je, že pes, který má dělat canisterapii, musí být zdravý: „Znamená to pravidelné přeočkování, odčervování a další péči,“ jmenuje Petra Humlerová.

Uzdravovat lidi Scoty nechodí jen do jihlavské nemocnice. Začal chodit i mezi děti do mateřské školy. Kontakt s lidmi je ale i pro něj náročný: „Je to pro něj vlastně práce, po které musí i odpočívat,“ usmívá se chovatelka Petra Humlerová.

Co je canisterapie?

Canisterapií se rozumí léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu všude tam, kde je jí nedostatek. A o tom, že úsměv léčí, není pochyb. Ale už dávno to není jen o radosti, kterou psi lidem přináší. Canisterapie může mít formu individuální nebo kolektivní. Využívá se různých druhů plemen, s průkazem původu, ale i bez něj.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky Lékárenský komplex Jihlava, pes, pacient, canisterapie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice má nového pomocníka. Pacienty chodí uzdravovat retrívr Scoty | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.