Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti na Vysočině si nejdřív postaví svůj traktor. Až pak si udělají řidičák

Čtyři odborné střední školy na Vysočině dnes převzaly od tradičního výrobce traktorů společnosti Zetor stavebnice modelu Zetor proxima ve verzi cabrio. Během několika dní se budoucí opraváři zemědělských strojů naplno zapojí do pokračování projektu Postav si svůj traktor, který Kraj Vysočina zahájil už minulý školní rok.

„Zatímco loni jsme Zetory na školách v rámci odborného výcviku repasovali, letos si budou moci studenti postavit nové traktory. Vybrali jsme záměrně model univerzální, který má uplatnění jak v zemědělství, lesnictví, tak i v komunálních službách,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. Čtyři nové traktory pořídí Kraj Vysočina od společnosti Zetor za 1,8 milionu korun.

Projekt Postav si svůj traktor má pomoci Kraji Vysočina regulovat klesající zájem studentů o zemědělské obory na středních školách, prostřednictvím osvědčených aktivit přispět k jejich větší popularizaci a nabídnout školám další aktivitu, která studenty baví, zvyšuje prestiž oboru a upoutává pozornost odborné i laické veřejnosti. 

Stavebnice dílů a návodné konstrukční plány sériově vyráběného traktoru si dnes z Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě odvezly Česká zemědělská akademie v Humpolci, Střední průmyslová škola Třebíč, Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem a Střední odborná škola Nové Město na Moravě.

Zvýšit zájem o obor 

„V zemědělství dlouhodobě pociťujeme nedostatek kvalifikovaných osob, což souvisí i s klesajícím zájmem mládeže o zemědělské obory. Poptávka po absolventech středních škol a učilišť vysoce převyšuje nabídku. Uplatnění mladých absolventů je přitom široké, ať již v zemědělských podnicích, v servisních střediscích či ve výrobních a vývojových firmách věnujících se agrárnímu segmentu. Naším záměrem pro podporu projektu Postav si svůj traktor je popularizovat obor u mládeže a umožnit jim, aby se netradiční a zábavnou formou seznámili s moderní technikou využívanou na polích, farmách, v lesích a dopravě,“ říká Jana Ragasová, ředitelka Úseku lidských zdrojů a všeobecné správy v Zetor tractors.

„Zatímco při sestavení traktoru budeme muset garantovat firmou stanovené postupy, o finální podobě – například barvách karosérie a doplňků – bychom rádi nechali rozhodnout studenty. Tenhle postup se nám osvědčil už při předchozím projektu, kdy jsme repasovali starší typy Zetorů, a tak se připravili na novou výzvu,“ říká ředitel České zemědělské akademie v Humpolci Otakar Březina.

Bude potřeba přesnost 

„Traktory budou studentům sloužit jako učební pomůcka. Při montáži a demontáži se seznámí s fungováním strojů a mechanismy využívanými v technice. Stavebnice stroje se skládá z téměř 100 komponentů a obsahuje i konstrukční plány. Mistrům zúčastněných škol bude poskytnuta metodická podpora, po které se již školní týmy pustí do práce. Technické sestavení stroje musí být naprosto přesné a bude potřeba dodržet definovaný postup. Designovým prvkům a celkovému vzhledu traktorů se pak již meze nekladou a bude limitovaný jen kreativitou a nápady studentů,“ upřesňuje průběh projektu Milan Hájek ze společnosti Moreau Agri Vysočina.

Slavností předání stavebnic odborným školám proběhlo na akci Vysočina Zetor Show, kterou organizovala společnost Moreau Agri Vysočina. Součástí doprovodného programu  byla spanilá jízda příznivců traktorů Zetor. Rekordních 134 strojů se vydalo na šestikilometrovou jízdu zakončenou ve Vysočina Areně. Vedle prezentace  zemědělské techniky mohli návštěvníci akce přihlížet nebo se aktivně účastnit také třeba jízdy zručnosti. Akce se zúčastnily stovky příznivců a fanoušků zemědělské techniky a značky Zetor i žáků odborných středních škol.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky traktor, škola, soutěž, oprávnění, projekt, Kraj Vysočina, Zetor, střední škola, Jana Fialová, Otokar Březina, Nové Město na Moravě, Milan Hájek, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti na Vysočině si nejdřív postaví svůj traktor. Až pak si udělají řidičák | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.