Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji nejvíc vzrostl počet přihlášek na víceletá gymnázia. Klesá zájem o nástavbové studium

Na Vysočině meziročně výrazně vzrostl počet přihlášek na víceletá gymnázia. Mírný nárůst je na klasických gymnáziích. Ubylo naopak přihlášek na učební obory s maturitou, zásadně klesl zájem o nástavbové studium. Nejvíce uchazečů střední školy přijaly v prvním kole jednotných přijímacích zkoušek, sdělila krajská radní Jana Fialová (ČSSD).

Podle údajů z krajského úřadu se letos na víceletá gymnázia hlásilo v prvním kole přijímacího řízení 1082 žáků, předpoklad přijatých je 493. Naproti tomu o nástavbové studium projevilo zájem jen 304 uchazečů. Ke stanovení hranice úspěšnosti uchazečů u přijímacích zkoušek přistupovaly školy různě. „Na některých školách byli žáci přijímáni na základě výsledků dosažených v přijímacím řízení po stanovení pořadí až do naplnění počtu v jednotlivých oborech," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Jiné školy požadovaly například získání minimálního počtu z jednoho či obou testů, další stanovily jako minimum získání pěti bodů v každém z testů. Uchazeči psali testy z matematiky a českého jazyka a literatury.

Údaje o počtu uchazečů, kteří zůstali pod hranicí úspěšnosti, kraj nezjišťoval. „Tam, kde hranice úspěšnosti nebyla stanovena, tak vlastně všichni uchazeči splnili kritéria přijímacího řízení," řekla mluvčí. U ostatních škol bylo možné tyto údaje zjistit ze spisů, pokud se neúspěšní uchazeči proti výsledku přijímacího řízení odvolali.

Kraj Vysočina po sloučení Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Třešť a Odborného učiliště a Praktické školy Černovice od 1. srpna zřizuje 35 středních škol. V kraji působí také 18 středních škol jiných zřizovatelů. Jde vesměs o klasické střední školy bez základních škol s oborem vzdělání praktická škola.

Ve všech formách vzdělávání studuje v Kraji Vysočina na středních školách 21 412 žáků, jen v denní formě je to 19 767 žáků. „Tento údaj se však vztahuje ke školnímu roku 2016/2017, údaje k nadcházejícímu školnímu roku budou k dispozici až koncem září," dodala Svatošová.

Autoři

Štítky školství, studium, studenti, gymnázia, učiliště, maturita, přihlášky, Kraj Vysočina, střední škola, Jana Fialová, ČSSD, Odborné učiliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji nejvíc vzrostl počet přihlášek na víceletá gymnázia. Klesá zájem o nástavbové studium | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.