Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Projekt První pomoc do škol bude pokračovat. Zatím proškolil více než sto tisíc žáků

Rada Kraje Vysočina svým rozhodnutím odsouhlasila pokračování projektu První pomoc do škol také v následujícím školním roce. Cílem této aktivity je poskytnout mladým lidem ve věku 14 a 17 let proškolení v laické první pomoci s důrazem na praktický nácvik v modelových situacích, to vše v rámci školního vyučování.

„V uplynulém školním roce se do kurzů zapojilo 149 základních škol a 48 středních škol a učilišť v Kraji Vysočina, výuka proběhla v 404 třídách a proškoleno bylo celkem 8 834 žáků a studentů,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný a doplnil, že za uplynulých třináct ročníků projektu byly proškoleny téměř 104 tisíce žáků.

Pro skupinu čtrnáctiletých žáků je v průběhu listopadu až června připraveno vždy 10 vyučovacích hodin pod vedením odborných lektorů z Českého červeného kříže, žáků a pedagogů zdravotnických škol i profesionálních záchranářů, starší žáci pak absolvují tři kurzy zaměřené na procvičení kardiopulmonální resuscitace, život zachraňujících úkonů a komunikaci s operátorem záchranné služby. Proškolení zajistí profesionální záchranáři Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Část výuky je pod vedením hasičů věnována integrovanému záchrannému systému.

Skutečná záchrana lidského života 

„Na základě zpětné vazby samotných žáků, učitelů, rodičů i profesionálních záchranářů vidíme smysluplnost celého projektu a rádi bychom ho podporovali i v následujících letech. Bylo zaznamenáno několik případů, kdy účastníci kurzů dokázali včasným zásahem a správným poskytnutím první pomoci zachránit lidský život,“ dodal náměstek Vladimír Novotný.

Z hodnoticích dotazníků vyplývá, že účastníci kurzu nejvíce oceňují praktické ukázky poskytování první pomoci, zejména procvičování resuscitace a dalších zdravotnických technik. Mladší žáci pak označují za nejatraktivnější část kurzu výuku záchranářů s výjezdovým vozidlem.

Náklady na realizaci projektu První pomoc do škol dosáhly loni částky 1 544 316 korun, v krajském rozpočtu je každoročně připravena maximální částka 1,9 milionu korun.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky první pomoc, záchrana, kurz, školy, prevence, projekt, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Český červený kříž, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt První pomoc do škol bude pokračovat. Zatím proškolil více než sto tisíc žáků | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.