Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řemeslníky Vysočiny 2017 jsou Josef Vrbka a Martin Pospíchal

Na 32 žáků učebních oborů obráběč kovů – soustružení a mechanik seřizovač z osmi vysočinských středních škol a z partnerských škol ze Slovenska prokazovalo svou zručnost v soutěži Řemeslo Vysočiny 2017. Ta je součástí celostátní přehlídky České ručičky, zároveň krajským kolem soutěží zručnosti Kovo Junior 2017 a pořádala ji VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou. V jednotlivcích za kategorii mechanik seřizovač zvítězil Josef Vrbka z domácí školy, ze soustružníků byl nejlepší Martin Pospíchal ze Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava.

„Cílem dvoudenního soutěžního setkání ve Žďáře byla propagace technických řemesel, prohlubování spolupráce mezi školami a porovnání připravenosti budoucích absolventů škol technického zaměření,“ informovala radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která přijela soutěžící do Žďáru osobně podpořit.

Žáci studijního oboru s maturitou mechanik seřizovač se soustředili na programování a obsluhu CNC obráběcích strojů. Žáci učebního oboru obráběč kovů zase prokazovali své dovednosti v soustružení. „Krajští soutěžící už prošli školními koly, kde vždy postoupili dva nejlepší. I v případě krajského kola prokázali velmi dobrou úroveň vědomostí a praktických dovedností a ty nejlepší se utkají o celorepublikový titul v případě mechanika seřizovače v březnu v Brně a soustružníci z celé republiky poměří své síly v Chomutově,“ uvedl ředitel VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou Jaroslav Kletečka, jehož škola v minulém roce organizovala dokonce celostátní finále Kovo Junior 2016.

V případě soutěže mechaniků seřizovačů porota hodnotila osm dvoučlenných družstev, ale i samotné jednotlivce. Žáci nejprve zpracovávali řídicí program pro frézování podle výkresu a ve druhé části měli vzhledem k rozboru uložení a měření a zpracování měřicího protokolu prokázat i odborné dovednosti. Z družstev byli nejlepší domácí Dominik Svoboda a Josef Vrbka, který nakonec zvítězil i mezi jednotlivci.

V soutěži obráběčů prokázal nejlepší schopnosti tým ze Střední odborné školy Jana Tiraye Velká Bíteš ve složení Petr Veverka a Jakub Vochyán, mezi jednotlivci pak zazářil Martin Pospíchal ze Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava. Žáci měli za úkol vyrobit podle výkresu čep se závitem a odborné dovednosti prokazovali rozborem uložení, výpočtem řezných podmínek a měřením a zpracováním měřicího protokolu.

„Nejdříve jsme absolvovali školení bezpečnosti, pak jsme si vylosovali soustruhy, dostali jsme soutěžní výkres a přibližně za čtyři hodiny jsme vyrobili výrobek,“ vysvětlil soutěžní postup Jiří Sysel ze Střední průmyslové školy Třebíč.

Vítězové dvoudenní soutěže Kovo Junior 2017 si včera na Staré radnici ve Žďáře nad Sázavou převzali svá ocenění. Sponzoři soutěže pro ně připravili sportovní batohy, kvalitní nářadí, bezpečnostní zámky, svítilny nebo diáře. Kraj Vysočina pak těm nejlepším z družstev i jednotlivců obou kategorií daroval aku vrtačku.  

Vyhodnocení výsledků soutěže mechaniků seřizovačů:

Družstva             

1.   Dominik Svoboda, Josef Vrbka, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou

2.   Jakub Barbořík, Aleš Katolický, Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš

3.   Šimon Frank, Petr Svoboda, Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava

Jednotlivci

1.   Josef Vrbka, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou

2.   Dominik Svoboda, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou

3.   Aleš Katolický, Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš

Josef Vrbka a Aleš Katolický budou Kraj Vysočina reprezentovat na celostátní soutěži.

Vyhodnocení výsledků soutěže obráběč kovů – soustružení:

Družstva

1.   Petr Veverka, Jakub Vochyán, Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš

2.   Miroslav Doležal, Jan Kadlec, Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou

3.   Martin Pospíchal, Michal Rod, Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava

Jednotlivci

1.   Martin Pospíchal, Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava

2.   Petr Veverka, Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš

3.   Jakub Vochyán, Střední odborná škola Jana Tiraye Velká Bíteš

Právo reprezentovat Kraj Vysočina v celostátní soutěži získali Martin Pospíchal a Petr Veverka.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, soutěž, Vrbka, Žďár nad Sázavou, vyšší odborná škola, střední škola, Jihlava, Jan Tiray, Velká Bíteš, Střední průmyslová škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řemeslníky Vysočiny 2017 jsou Josef Vrbka a Martin Pospíchal | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.