Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Gymnazistka z Telče tento rok studuje ve Francii v rámci programu Rok v Champagne-Ardenne

Program Rok v Champagne-Ardenne opět rozdává příležitosti. Kraj Vysočina ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze a Remešskou akademií ho pořádá od roku 2010 a letos otevírá významné studijní možnosti Viktorii Váňové z gymnázia v Telči, která od září studuje na lyceu ve francouzském městečku Joinville.

„Učím se podle stejných osnov jako moji noví spolužáci, přes týden bydlím na internátě a o víkendech trávím čas v hostitelské rodině,“ prozrazuje Viki, které jako deváté v řadě Kraj Vysočina může poskytnout finanční podporu na pokrytí nákladů spojených se studijním pobytem.

Podle Viki studium ve Francii v porovnání s Českem až tak náročné není. Objem učiva je prý menší, ale s přehledem vše dohání fakt, že celé studium samozřejmě probíhá ve francouzském jazyce, takže čas, který získá zmenšeným objemem učiva, věnuje učení nových slovíček. „Škola mě baví. Velkou roli hraje to, že tady chodím do druhého ročníku lycea, kde jsem si mohla vybrat jednu ze tří větví, takže se teď  učím něco, co mě zajímá a je to pro mě nějakým způsobem přínosné. Hodně mě baví hodiny multidisciplinární spolupráce, kde si studenti vytvoří malé skupinky a během školního roku společně pracují na projektu, jehož téma si sami zvolí,“ vysvětluje Viki, která je v novém prostředí spokojená a dokonce i své první čtrnáctidenní prázdniny na přelomu října a listopadu bude trávit ve Francii.

Českou studentku prý překvapil i fakt, že téměř v každé předmětu pedagogové kladou důraz na to, aby byli studenti schopní nabyté vědomosti využít i v reálném životě. Navíc pozitivně hodnotí i Francouze. „Celkově mi přijdou jako velmi milí a snaživí lidé, ještě jsem se nesetkala s tím, že by se ke mně někdo choval nepříjemně, obvykle se snaží vyhovět a pomoct mi, jak jen je to možné,“ uzavřela Viktorie Váňová.

Díky programu Rok v Champagne-Ardenne se od roku 2010 každý rok podařilo vyslat do Francie alespoň jednoho studenta ze střední školy na Vysočině. Náklady na pobyt studenta ve Francii hradí s velké části jeho rodina. Kraj Vysočina však poskytuje finanční prostředky na částečné pokrytí nákladů spojených se studijním pobytem v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech. Program je určen pro studenty ve věku 15 až 17 let, kteří se rozhodnou rozvinout a zlepšit své dovednosti ve francouzském jazyce, prohloubit své mezikulturní znalosti, seznámit se se způsobem života Francouzů a prožít obohacující zkušenost. Podmínkami jsou základní znalost francouzského jazyka, ale zejména chuť, zájem a odhodlanost, samostatnost a podpora ze strany rodičů. Studenti jsou do programu každoročně vybíráni na základě výběrového řízení.

Přihlášky pro následující školní rok je možné podávat do 28. února 2017. Více informací poskytne Jan Skála z oddělení vnějších vztahů Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Tisková zpráva | Zdroj Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky Francie, Kraj Vysočina, Telč, Praha, Joinville, studium, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnazistka z Telče tento rok studuje ve Francii v rámci programu Rok v Champagne-Ardenne | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.