Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský kraj vybuduje dva nové domovy pro seniory

Do prvního pololetí roku 2017 vybuduje Jihočeský kraj dva domovy pro seniory. Záměry i realizaci včera schválilo zastupitelstvo. Jeden vznikne adaptací nevyužívané budovy nemocnice v Dačicích na Jindřichohradecku, druhý nástavbou a přístavbou domova pro seniory v Kaplici na Českokrumlovsku.

V prvním případě se náklady odhadují na 90 milionů korun, ve druhém na 45 milionů. Vznikne v nich celkem 133 míst pro klienty. Domov pro seniory Dačice se buduje částečně jako náhrada za Domov pro seniory Budíškovice, který sídlí v rozlehlém zámeckém objektu a není vhodný k modernizaci.

„Využitím nemocniční budovy v Dačicích se kraji podaří také optimalizovat provozní náklady. V Budíškovicích je provozováno 138 lůžek, přičemž jsou do něj přijímáni i obyvatelé jiných krajů, které na jejich pobyt nepřispívají," uvedla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Kapacita se proto v náhradním objektu nemocnice v Dačicích sníží na 70 až 75 lůžek. Navíc domov pro seniory bude nakupovat stravovací a jiné služby od krajské nemocnice Dačice. Seniorům z domova v Budíškovicích se zvýší komfort, získají jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje a vlastní sociální zařízení.

Kraj na projekt žádá podporu od ministerstva sociálních věcí. Z 90 milionů by měl hradit ze svého 25 procent nákladů. Pokud podporu nezíská, bude stavbu platit ze svého rozpočtu. Začít by se mělo v listopadu a hotovo bude v březnu 2017.

V Kaplici jde o stavební úpravy, nástavbu a přístavbu současného domova pro seniory. Kvůli malé kapacitě byl od roku 1998 rozšířen o detašované pracoviště v Českém Krumlově, čímž náklady neustále rostou. Nyní slouží celkem 52 klientům.

Nový projekt počítá v Kaplici s 58 lůžky. V případě získání dotace by kraj spolufinancoval čtvrtinu nákladů. I kdyby dotaci kraj nezískal, domov bude vybudován do června 2017.

Zdroj: ČTK

Štítky důchodci, nové bydlení, domov, domov pro seniory, Jihočeský kraj, Nemocnice Dačice, a.s., Kaplice, okres Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, Budíškovice, Dačice, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj vybuduje dva nové domovy pro seniory | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.