Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Už dvanáct let spolupracuje Vysočina se Zakarpatím. Třeba hasiči mají nové pily a přilby

Předání profesionálního hasičského vybavení, výbavy pro žáky školy bezpečnosti i prohlídka některých letos realizovaných investičních projektů byly hlavní náplní pracovní cesty hejtmana Kraje Vysočina Jiří Běhounka, generálního ředitele hasičů Drahoslava Ryby a republikového starosty dobrovolných hasičů Jana Slámečky do partnerského regionu Kraje Vysočina Zakarpatské oblast Ukrajiny.

Nová okna v ambulanci a stacionáři v obci Porošovo a nová okna i zateplení fasády ambulance v obci Minaj nebo přístavba mateřské a základní školy Chust je příklad letošních investic.

„Partnerství Vysočiny a Zakarpatí trvá dvanáctým rokem a za tu dobu se ho podařilo rozšířit na úrovně měst, sociálních zařízení, oblast kultury a v neposlední mezi hasiče a policii. Konkrétní projekty, výměny zkušeností, včetně navázání profesních i osobních vztahů všech zúčastněných je jasným důkazem aktivního a stále rozšiřujícího se partnerství,“ hodnotí zahraniční aktivity Vysočiny Jiří Běhounek, hejtman kraje.  

Od minulého týdne tak mají profesionální hasiči na Zakarpatí k dispozici nové motorové pily, elektrocentrály a necelou třicítku profesionálních pracovních ochranných přileb. K tomu vybavení v hodnotě téměř 450 tisíc korun od Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR přispěl Kraj Vysočina dalšími třemi plovoucím čerpadly.

Celkem je jimi vybaveno už 12 jednotek profesionálních hasičů. Přenosné plovoucí čerpadlo Ph-poseidon osazené motorem Honda je určeno jednak k čerpání vody do cisternových stříkaček z volně přístupných přírodních zdrojů, ale i k odčerpávání vody ze zatopených prostor a své využití najde i při odstraňování škod v zemědělství. Tato čerpadla patří i k vybavení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v České republice.

Výbava pro mladé záchranáře 

Podpora kraje letos směřovala i do sportovního vybavení pro mladé záchranáře v partnerském regionu. V Mukačevské specializovaná škola, pod kterou funguje tzv. Školu bezpečnosti věcný dar předal dětem Jiří Běhounek. Součástí sportovního vybavení jsou batohy, stany, spací pytle, karimatky nebo trekové hole. Škola bezpečnosti je dobrovolnou nepolitickou celostátní ukrajinskou organizací, která působí na základě dobrovolnosti a rovnoprávnosti svých členů, zákonnosti a otevřenosti.

Škola byla založena za účelem popularizace zdravého a aktivního způsobu života mezi dětmi a mládeží, pro zlepšení stupně praktické přípravy na extrémní situace, pro školení související s reakcí na mimořádné události, profesní orientaci a popularizaci povolání záchranáře, jakož i pro budování přátelských vztahů s mladými záchranáři z cizích zemí.

Pobočka Školy bezpečnosti v Mukačevu zahájila svou činnost v září 2008 a za 10 let získalo hnutí v okrese Mukačevo na popularitě a sjednotilo kolem sebe více než 200 chlapců a děvčat, kteří mají teoretické a praktické znalosti a jsou připraveni pomáhat lidem.

Opravené základky i mateřinky 

Desítky opravených základních a mateřských škol, modernizované ambulance s novým vybavením na ukrajinském venkově, výměny zkušeností mezi pracovníky v sociálních službách, mezi hasiči, policisty i řada stáží studentů našich i ukrajinských škol, to je jen částečný výčet z dvoustovky projektů, které z této meziregionální spolupráce a na které Kraj Vysočina od roku 2008 uvolnil více než 60 milionů korun.

Na financování projektů se prostřednictvím fondu ViZa podílí stejnou částí jak Vysočina, tak Zakarpatí. S městy v Zakarpatské oblasti Ukrajiny už spolupracují například Jihlava (Užhorod) nebo Pelhřimov (Mukačevo), partnerství měst se rozšířilo i na Třebíč (Rachiv), Žďár nad Sázavou (Chust), Nové Město na Moravě (Mižhirja), Chotěboř (Tjačiv). O partnerství vyjednávají i další města, Telč s Poljanou a Humpolec s městem Berehove. Meziregionální spolupráce je také oficiální částí spolupráce Ukrajiny a České republiky.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky Zakarpatí, spolupráce, hasiči, škola, projekt, podpora, Kraj Vysočina, Zakarpatská oblast, Jiří Běhounek, Ukrajina, Drahoslav Ryba, Česko, Chust, čerpadlo, Mukačevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už dvanáct let spolupracuje Vysočina se Zakarpatím. Třeba hasiči mají nové pily a přilby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.