Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SDH Dolní Cerekev funguje už 130 let. Toto výročí v sobotu připomenou oslavy

V Dolní Cerekvi na Jihlavsku jsou v plném proudu přípravy na sobotní oslavy, které se týkají výročí místního sboru dobrovolných hasičů. V tomto roce totiž uplyne už 130 let od založení SDH Dolní Cerekev. Sobotní program oslav bude určen jak pro dospělé, tak i pro děti.

„V Dolní Cerekvi proběhlo dne 23. června 1889 vůbec první projednávání návrhu stanov s volbou prozatímního výboru. 29. června 1889 předkládá prozatímní výbor návrh stanov hasičského sboru, který je schvaluje a 7. července předává okresnímu hejtmanství v Pelhřimově.  Potvrzené stanovy obdržel sbor 8. srpna 1889 z místodržitelství v Praze. 22. září se schází 69 zakládajících členů ke zvolení definitivního výboru. První základní vybavení za 200 zlatých bylo pořízeno z daru místní občanské záložny. Další výstroj a výzbroj byla pořízena později, a to celkem za 1200 zlatých,“ přibližuje počátky SDH Dolní Cerekev Ľubomír Dratnál, starosta SDH Dolní Cerekev.

Ještě doplňuje, že i přes nelehké období obou světových válek a v následném poválečném období let 1945 do současnosti se řadí mezi přední sbory v okrese.

Sobotní oslavy 130. výročí odstartují ve 14 hodin. Návštěvníci uvidí slavnostní nástup sboru spolu s přivítáním významných hostů. Na oslavách proběhne hned několik ukázek historické i současné nejmodernější hasičské techniky.

„Zároveň lidé uvidí ukázky zásahů naší výjezdové jednotky a se svými dovednostmi se pochlubí i naši nejmladší hasiči. Po celou dobu programu bude zajištěno občerstvení. Akce se bude konat v prostranství u kulturního domu, a to za každého počasí,“ zve nejen hasičskou veřejnost Dratnál.

Foto SDH Dolní Cerekev

Štítky SDH Dolní Cerekev, oslava, výročí, hasiči, Dolní Cerekev, slavnost, sbor dobrovolných hasičů, okres Jihlava, Praha, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SDH Dolní Cerekev funguje už 130 let. Toto výročí v sobotu připomenou oslavy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.