Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLED: Podívejte se na mapu nejvyhledávanějších rodáků. Za Jihlavu to je Ondřej Vetchý, za Třebíč Patrik Eliáš

Ondřej Vetchý, Lubomír Lipský, Marika Šoposká, Patrik Eliáš, Petr Koukal nebo třeba Martina Sáblíková. To jsou jména slavných rodáků z Vysočiny, která lidé na české Wikipedii hledají nejčastěji. Nejhledanější rodáky měst a vesnic můžeme hledat na interaktivní mapě, kterou připravili datoví novináři serveru iRozhlas.cz.

Mapa je inspirovaná podobným projektem amerického serveru The Pudding. Vychází z dat z období mezi červnem 2015 a červnem 2019, která poskytuje česká Wikipedie.

U každé obce, která má na Wikipedii uvedené osobnosti v ní narozené, zobrazuje rodáka, jehož záznam má na Wikipedii nejvíce přečtení.

Obcí s rodáky, kteří jsou na Wikipedii uvedení, je celkem 1749, tedy asi čtvrtina ze všech českých měst a vesnic.

Co se krajské Jihlavy týče, tak zde je nejhledanějším rodákem oblíbený český herec „Jirka Luňák“ Ondřej Vetchý. V Pelhřimově to je také herec - Lubomír Lipský, kterého proslavila třeba komedie Šest medvědů s Cibulkou. Herecká osobnost je nejvyhledávanější také v Havlíčkově Brodě – zde uživatele Wikipedie nejvíce zajímá mladá česká herečka Marika Šoposká.

Zbylá dvě okresní města Vysočiny zastupují dva slavní hokejisté, oba dva útočníci – za Žďár to je Petr Koukal a za Třebíč Patrik Eliáš. Asi žádným velkým překvapením není to, že Nové Město na Moravě zastupuje rychlobruslařka Martina Sáblíková. 

Karel IV. i Miloš Zeman 

Ve zmíněné interaktivní mapě se objevují v rámci celé republiky osobnosti z historie, ale i žijící lidé.

Podle serveru iRozhlas.cz je celostátním rekordmanem středověký král Karel IV. Jeho článek si otevřely přes dva miliony lidí. Více než milion přečtení mají další dva krajští „vítězové“ - Tomáš Garrigue Masaryk, který se narodil v jihomoravském Hodoníně, a Miloš Zeman ze středočeského Kolína.

Slavné a nejvyhledávanější rodáky si ve svém městě či obci můžete najít i vy, stačí kliknout na tento odkaz.

Foto Okresní přebor / Facebook | Zdroj iRozhlas.cz

Štítky rodáci, mapa, přehled, vyhledávání, osobnost, Patrik Eliáš, Ondřej Vetchý, Wikipedie, Jihlava, Třebíč, Martina Sáblíková, Lubomír Lipský, Marika Šoposká, Kraj Vysočina, herec, Miloš Zeman, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Podívejte se na mapu nejvyhledávanějších rodáků. Za Jihlavu to je Ondřej Vetchý, za Třebíč Patrik Eliáš | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.