Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poplatky za psa v Jihlavě: Výši částky a případný dluh lze zjistit na e-mailu nebo v SMS

Už druhým rokem ekonomický odbor Magistrátu města Jihlavy zasílá na soukromé e-mailové adresy a prostřednictvím SMS informace spojené s úhradou – ať už místního poplatku ze psů, místního poplatku z ubytovací kapacity nebo nájemného z pozemků.

Neformální e-mail nebo SMS obyvatele krajského města upozorní na blížící se termín splatnosti poplatku nebo nájemného, zašle platební údaje a v případě neuhrazení poplatku ve lhůtě také upozorní na vzniklý nedoplatek.

„Jedná se o službu, která je občanům poskytována zdarma a nad rámec zákona. Žádný zákon totiž městu nestanoví, aby občany upozorňoval na blížící se splatnost ani na neuhrazené poplatky, a to ani složenkou ani výše uvedenými způsoby. Cílem této služby je nejen přiblížit úřad občanům, ale také předejít tomu, aby lidem, kteří z nějakého důvodu neuhradili poplatek nebo nájemné z pozemků v termínu, vznikl dluh, který by mohl být navýšen u poplatku až na trojnásobek sazby a u nájemného o úroky z prodlení,“ přiblížil Jan Jaroš, vedoucí ekonomického odboru magistrátu města.

Praktický QR kód

Lidé, kteří jsou takto informováni e-mailem, mají možnost příslušný poplatek zaplatit prostřednictvím QR kódu přímo z domu bez nutnosti zadávat řadu údajů potřebných pro provedení platby. SMS zprávu s platebními údaji stačí předložit při placení na pokladně magistrátu.

„Tento způsob informování občanů rovněž snižuje administrativní náklady na uvedené činnosti. V současné době službu zasílání neformálních upozornění využívá 50% poplatníků ze psů, 80% nájemců pozemků a 100% poplatníků poplatku z ubytovací kapacity. U poplatku za odpady, který je z hlediska správy poplatkem nejsložitějším, není tato služba prozatím k dispozici,“ vyčíslila Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavské radnice.

Formulář o registraci 

Vzhledem k tomu, že správa místních poplatků podléhá ze zákona mlčenlivosti, je nutné, aby občan, který kontaktní údaje nesdělil správci poplatku již v rámci ohlašovací povinnosti a má o výše uvedenou službu zájem, nejprve vyplnil formulář Registrace doplňkových údajů pro vyrozumívání v poplatkovém řízení a ten osobně doručil na ekonomický odbor. U nájemného z pozemků je dostačující, pokud občan své kontaktní údaje sdělí při uzavírání smlouvy o pronájmu.

Při osobním vyřizování žádosti je nutné prokázat se občanským průkazem. Formulář je možné také poslat prostřednictvím datové schránky poplatníka nebo na adresu e-podatelny (pouze se zaručeným elektronickým podpisem).

„Důvodem tohoto postupu je skutečnost, že na e-mailovou adresu nebo SMS zprávou mohou být následně rozesílány citlivé údaje (například výše dluhu), které podléhají mlčenlivosti správce poplatku, a úřad je povinen prostřednictvím ověření identity zamezit jejich případnému zneužití,“ přiblížil Jan Jaroš.

Tiskopis formuláře je k dispozici na ekonomickém odboru Magistrátu města Jihlavy a také na webových stránkách města  v dokumentech ekonomického odboru.

Foto pixabay.com

Štítky pes, ubytování, nájemné, pozemek, poplatek, informace, e-ail, SMS, radnice, částka, dluh, Jihlava, Jan Jaroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatky za psa v Jihlavě: Výši částky a případný dluh lze zjistit na e-mailu nebo v SMS | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.