Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Arboristé mají nový přístroj. Pomáhá zabránit zbytečnému kácení v krajském městě

Velkým pomocníkem pro arboristy, který zabrání zbytečnému kácení stromů, je akustický termograf. Jde o zařízení, které dokáže bez vrtání a řezání nahlédnout do kmene stromu.

Po obvodu kmene rozmístíme zvukové sondy. Klepáním kladívka do kovových hlav sond se do stromu vysílají zvukové signály. Zdravým dřevem se zvuk šíří rychleji, ve shnilém dřevě nebo v dutině naopak pomaleji. Ostatní sondy zvuk zaznamenají, počítač údaje vyhodnotí a graficky znázorní průřez stromem,“ přiblížil fungování akustického tomografu Vladimír Másílko z městského odboru životního prostředí.

„Přístroj nám dává potřebné údaje ke zkoumání kvality stromu pro následné rozhodnutí, zda strom pokácet nebo ne. Zatím jsme velkou většinu stromů po průzkumu tomografem mohli nechat stát, k zemi jich muselo jen několik. Bez doplňujících informací z tomografu by možná šly k zemi z preventivních a bezpečnostních důvodů,“ doplnil Vladimír Másílko.

Pokud přístroj zjistí, že hniloba nebo tvar dutiny ohrožuje stabilitu stromu, pak musí jít k zemi. „Někdy nás ale může strom zmást. Pokud je uvnitř voda nebo led, zvuk se šíří podobně jako dřevem a defekt se neukáže,“ upozornil na úskalí, která může vést k nesprávným závěrům David Marek z odboru životního prostředí.

I strom s dutinou ale může být zdravý a dál růst. Mezi faktory, kvůli kterým musí být strom pokácený, jsou i rozrůstající se plísně, narušení stability stromu nějakou mimořádnou událostí, například zásahem blesku, nebo kvůli kůrovci.

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky strom, kácení, arboristé, tomograf, dřevo, kosmická sonda, David Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arboristé mají nový přístroj. Pomáhá zabránit zbytečnému kácení v krajském městě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.