Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet rizikových e-shopů roste

Česká obchodní inspekce (ČOI) uskutečnila v průběhu loňského roku 1085 kontrol internetových obchodů. Porušení právních předpisů zjistila v 952 případech, což je přibližně 90 procent. Celkem ČOI uložila pravomocně 973 pokut v hodnotě 5 609 500 korun.

„Oproti roku 2016 se situace v této kontrolní oblasti téměř nezměnila. I nadále provozovatelé e-shopů neinformují spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, o uplatnění a způsobu reklamace nebo používají klamavé obchodní praktiky,“ říká ředitele ČOI Mojmír Bezecný.

Co se však změnilo, to je výrazný nárůst rizikových e-shopů, které často vznikají na opuštěných cz doménách s dobrou historií a nově slouží k jinému účelu, než byl původní záměr. Například nejfilm.cz, krajzlin.cz nebo eurorcrally.cz, což je doména, kterou používal spolek modelářů rádiově ovládaných modelů aut, posléze však doménu včas nezaplatil a tak o ni přišel, dnes je na webu nabídka bot od anonymního prodejce, nákup zde je však značně rizikový,“ doplnil ředitel.

Světový unikát

V tuto chvíli neexistuje žádný právní nástroj, jak by bylo možné okamžitě zablokovat vysoce rizikové podvodné stránky,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. „Podobný problém s podvodnými weby přitom řeší prakticky celá Evropa, ale s naprosto unikátním nápadem přicházejí firmy působící v Česku, které se prioritně věnují ochraně spotřebitelů na internetu a sami na vlastní zodpovědnost se rozhodli eliminovat tyto rizikové weby a využívat k tomu právě data České obchodní inspekce. Tato spolupráce dozorového orgánu s předním vyhledávačem a antivirovou firmou je světový unikát. Cíl je totiž společný – ochránit spotřebitele před internetovými podvody,“ dodává ministr.

ČOI zjistila loni porušení právních předpisů v 952 případech, což je 87,7 procent. Cílem kontrol bylo sledování vývoje elektronického obchodování prostřednictvím sítě internet a případná eliminace nežádoucího jednání, které má negativní dopad na spotřebitele a jejich důvěru v tuto formu obchodování.

Nedodržování povinností

Zatímco v roce 2015 a 2016 Česká obchodní inspekce zveřejnila ročně čtyři rizikové e-shopy, v roce 2017 to bylo již 131 e-shopů, které považuje ČOI za rizikové především z důvodu nedodržování zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv. Tyto obchody mají často neznámé provozovatele. Nejedná se však o výčet všech existujících rizikových stránek. „Doporučujeme spotřebitelům, aby nákup na e-shopu, který neznají, vždy dobře zvážili,“ podotkl Bezecný

Přehled rizikových e-shopů je zveřejněn zde.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Česká obchodní inspekce, kontrola, pokuta, e-shop, internetový obchod, spotřebitel, Tomáš Hüner, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet rizikových e-shopů roste | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.