Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladému muži se v autě náhle zastavilo srdce a havaroval. Život mu zachránila kamarádka

V pořadí již 136. titul Gentleman silnic si odnáší studentka z Žižkova Pole na Vysočině Pavla Henzlová. Při cestě do školy svému kamarádovi, kterému se při řízení auta náhle zastavilo srdce, poskytla nezbytnou první pomoc. Po dramatické dopravní nehodě, kdy se vozidlo otočilo několikrát kolem své osy, vyprostila spolu s dalšími pasažéry řidiče z auta a zahájila nepřímou masáž srdce. Tím mladému chlapci zachránila život. Česká pojišťovna jí za to společně s Policií ČR udělila titul Gentleman silnic.

6. února 2017 krátce před osmou hodinou ranní havaroval vůz s pěticí studentů, kteří byli na cestě do školy v Chotěboři. U osmnáctiletého řidiče došlo náhle k zástavě srdce. Vozidlo narazilo do stromu, několikrát se otočilo okolo své osy přes střechu a zůstalo stát převrácené na boku.

Na první pohled sice vypadala autonehoda dramaticky, spolujezdci ale naštěstí vyvázli jen s lehkými zraněními. Samotný řidič však upadl do hlubokého bezvědomí. Mezi studenty byla i Pavla Henzlová: „Když jsme zůstali po nehodě v autě, chtěla jsem všechny rychle dostat ven, zkontrolovat, jestli jsou v pořádku, pomoci jim,“ popisuje své bezprostřední pocity.

ČTĚTE TAKÉ: Měl nepřítomné oči a sténal bolestí, říká oceněná žena v případu nehody motorkáře v Třešti 

Společnými silami poté vytlačila s ostatními přední sklo, aby tak pomohli nereagujícímu kamarádovi ven a zavolali záchrannou službu. „Zjistila jsem, že nedýchá, takže jsem ho začala ihned resuscitovat,“ vzpomíná na dramatickou chvíli Pavla. Sedmiminutovou masáží srdce a umělým dýcháním dokázala udržet mozek mladého řidiče v činnosti až do příjezdu profesionálů. Muž se nakonec probral do plného vědomí a byl převezen do nemocnice v Havlíčkově Brodě.

Vrozená srdeční vada 

„Pomohly mi kurzy v autoškole a hlavně ve škole, kde se tomuto tématu hodně věnují. První pomoc jsem si už mohla předtím vyzkoušet nanečisto“, vyzdvihuje Pavla užitečnost praktické výuky na víceletém Gymnáziu v Chotěboři. Zde měla možnost absolvovat krajský kurz první pomoci v rámci projektu První pomoc do škol. „S bývalým spolužákem jsem stále v kontaktu. Díky té nehodě mu zjistili vrozenou srdeční vadu a vše se tímto dodatečně vysvětlilo. Byl na operaci, dnes má budík a může v podstatě normálně fungovat,“ uzavírá Pavla.

Duchapřítomnost mladé dívky ocenili také policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.  „Jsem rád, že se z předávání ocenění Gentleman silnic stala tradice. Poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě totiž není v dnešní době vždy samozřejmostí. Proto si velice vážím a oceňují chování každého, kdo se v silničním provozu chová ohleduplně a není lhostejný ke svému okolí,“ dodal vedoucí územního odboru Havlíčkův Brod Pavel Nováček.

„Zachovat rozvahu a vědět si na místě dopravní nehody rady do příjezdu profesionálních záchranářů je vždy velice důležité, protože mnohdy vteřiny rozhodují o tom, zdali se podaří zachránit zraněným osobám život,“ uvedl David Hospodka, vedoucí dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod s tím, že podobná ocenění zachránců a medializace jejich příběhů může být pro ostatní mladé lidi dobrým příkladem.

ČTĚTE TAKÉ: Gentlemany silnic jsou lékař Kaňkovský a sestra Špringerová. Zachránili život motorkáři v Třešti 

Na ocenění Gentleman silnic, které uděluje Česká pojišťovna spolu s Policií ČR již 14. rokem, Pavlu nominoval její otec, který je zároveň velitelem sboru dobrovolných hasičů.  Z Územního odboru Policie ČR v Havlíčkově Brodě si tak Pavla dnes odnáší 136. titul Gentleman silnic.

Tisková zpráva | Foto Policie ČR

Štítky Gentleman silnici, ocenění, Petra Henzlová, silnice, Policie České republiky, první pomoc, dopravní nehoda, Generali Česká pojišťovna, Kraj Vysočina, Žižkovo Pole, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Pavel Nováček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladému muži se v autě náhle zastavilo srdce a havaroval. Život mu zachránila kamarádka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.