Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ochránci chtějí zmapovat pohyb losa v krajině, může být i na Vysočině. Lidé mohou pomoci

Ochránci přírody chtějí zmapovat pohyb losa evropského, který byl v posledních dvou týdnech několikrát spatřen ve východních Čechách. O pomoc žádají veřejnost. Pokud se asi tříletému samci losa podařilo překonat dálnici, mohl by se pohybovat v oblasti Přerovska a Zlínska. Mohl se ale také vrátit do lesů Vysočiny, sdělil dnes Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

Naposled lidé losa viděli před týdnem nedaleko dálnice u Olšan na Olomoucku, předtím byl spatřen na Svitavsku. Za necelé dva týdny překonal vzdálenost přes 150 kilometrů. „Budeme rádi, když nás lidé na jeho výskyt upozorní,“ uvedl Hlaváč.

Informace o tom, kudy se velcí savci krajinou pohybují, by měly pomoci při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchod zabezpečit kupříkladu pomocí ekoduktů. Jde o speciální přemostění umožňující migraci zvěře. Podle dřívějších informací Ředitelství silnic a dálnic by tyto ekodukty měly v nejbližších letech vznikat i u dálnice D1 na Vysočině.

Pro velké savce je podle dnešní zprávy AOPK prostupnost krajiny klíčová, protože potřebují velký životní prostor. Dálnice překonávají velmi obtížně.  „Přitom pro přežití naší populace losů, která žije u Lipna, je zásadní, aby se sem mohla dostávat migrující zvířata z Polska,“ uvedl Hlaváč. V posledním roce ale byly zaznamenány i tři případy sražených losů na místních komunikacích na Šumavě.

Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě byl lidmi vyhuben, v minulém století se tam začal opět šířit z Polska. V Česku žije nejvíc losů na Šumavě, na pravém břehu Lipna. Jde asi o 15 jedinců.  Počty těchto zvířat podle ochránců ale opět klesají. Ohrožují je pytláci i budování různých bariér v krajině.

Autoři | Foto www.ceskakrajina.cz

Štítky los, krajina, výskyt, ochránci, Kraj Vysočina, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, dálnice, Zlínský kraj, okres Přerov, Východní Čechy, Lipno, Ředitelství silnic a dálnic, Olomoucký kraj, okres Svitavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci chtějí zmapovat pohyb losa v krajině, může být i na Vysočině. Lidé mohou pomoci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.