Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava připravuje místo pro ukládání uren ze sociálních pohřbů. Je jich asi patnáct za rok

Jihlavská radnice připravuje na centrálním hřbitově místo pro uložení až 200 uren s ostatky lidí, o jejichž pohřeb se musela postarat radnice. Jde asi o 15 případů za rok, řekl vedoucí správního odboru města Jan Vystrčil. Urna doposud zůstávala nějaký čas uložena v krematoriu, a pokud se nenašel nikdo, kdo by se o ni postaral, byl popel rozptýlen.

Radnice zajišťuje pohřeb lidí, kteří jsou opuštění nebo bez majetku.  Stávají se ale případy, že se o úmrtí blízkého člověka, s nímž se často nestýkali, lidé dozvědí až při řešení pozůstalosti. „Když jsme jim řekli, že jsme popel rozptýlili na rozptylové loučce krematoria, tak to občas těžce nesli,“ řekl Vystrčil.

Vybudováním úložiště s podzemním prostorem pro ukládání uren podle Vystrčila vznikne důstojné místo, kde budou moci pozůstalí položit květiny.  Otevře se také cesta pro případná jednání o vydání urny. Pro úložiště město využije opuštěné hrobové místo s odklápěcí deskou. Na úpravy, které budou provedeny v nejbližší době, rada města uvolnila skoro 50 tisíc korun. Do úložiště se pak vejde 150 až 200 uren, takže městu postačí na deset let.

Sociálních pohřbů v padesátitisícové Jihlavě přibývá, ještě před dvěma lety jich bylo do deseti. O úhradu nákladů na pohřeb se město hlásí v dědickém řízení, u lidí bez majetku je platí ministerstvo pro místní rozvoj.

V Třebíči, druhém největším městě Vysočiny s 36 tisíci obyvateli, vypravuje radnice ročně kolem šesti sociálních pohřbů. Případní pozůstalí si mohou urnu vyzvednout do jednoho roku. „Zhruba po uplynutí této doby se následně popel uloží do země,“ uvedla mluvčí radnice Irini Martakidisová. Místo uložení popela z jednotlivých uren lze dohledat v záznamech hřbitova.

Pokud zůstanou nevyzvednuté urny v jihlavském krematoriu, jediném na Vysočině, je popel po roce vložen do společného hrobu na veřejném pohřebišti. ČTK to sdělil mluvčí podniku Služby města Jihlavy Martin Málek.  Dobu uložení urny v krematoriu lze prodloužit písemnou dohodou. Žehů se v jihlavském krematoriu ročně koná kolem 1800, cena bez všech služeb je 3085 korun. O vyzvednutí uren se starají pohřební služby.

Autoři | Foto www.turistika.cz

Štítky urny, kremace, úložiště, hřbitov, popel, pohřeb, Jihlava, krematorium, radnice, Kraj Vysočina, Martin Málek, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava připravuje místo pro ukládání uren ze sociálních pohřbů. Je jich asi patnáct za rok | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.