Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina bude mít další pivovar. V Kamenici nad Lipou se slavnostně otevře 28. října

Nový pivovar v Kamenici nad Lipou slavnostně zahájí provoz 28. října. Vznikl rekonstrukcí někdejšího panského pivovaru u zámku, který byl uzavřen před 70 lety. Nově obsahuje velkou varnu, v níž lze za rok uvařit 10 tisíc hektolitrů piva, a také minipivovar. S otevřením pivovaru bude spojena prohlídka jeho prostor pro veřejnost, řekl dnes Milan Houška, jednatel společnosti Pivovar Kamenice.

V minipivovaru, vytvořeném v prostorách někdejší pivovarské lednice, se pivo vaří od 1. března. O prvních 120 hektolitrů desetistupňového a dvanáctistupňového piva se už postarala i velká varna. „Od příštího týdne se ve velkém pivovaru vaří naplno,“ uvedl Houška. Kromě desítky a dvanáctky dojde i na polotmavé třináctistupňové pivo.

Pivovar v Kamenici nad Lipou skončil v roce 1947, budova naposled sloužila jako sklady. Společnost, která koupila chátrající areál loni zjara, mu vrací podobu po poslední přestavbě z roku 1861. Slavnost 28. října začne v 11:00. Lidé se budou moci podívat do varny, obnovených mohutných ležáckých sklepů i do minipivovaru, otevřena bude rovněž nová pivnice. Podrobnosti jsou na webových stránkách Pivovaru Kamenice.

Pivovar Kamenice se roční výrobní kapacitou zařadí mezi průmyslové pivovary, jichž je na Vysočině zatím pět. Zatímco minipivovarů vzniklo v kraji od roku 1999 nejméně 16, větší pivovar byl otevřen jen v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, a to v roce 2009. Nejdříve mohl Pivovar Chotěboř ročně uvařit 10 tisíc hektolitrů piva, podle firemního webu se od té doby jeho kapacita stoupla na 25 tisíc hektolitrů ročně. Největší producent piva na Vysočině, humpolecký Bernard, ukončil loňský rok výstavem 315 400 hektolitrů.

Autoři | Foto Facebook: Pivovar Kamenice nad Lipou

Štítky Pivovar Kamenice, otevření, pivo, lednice, pivovar, Kraj Vysočina, Kamenice nad Lipou, minipivovar, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina bude mít další pivovar. V Kamenici nad Lipou se slavnostně otevře 28. října | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.