Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté si v Jihlavě posvítí na cyklisty. Objeví se v Pístově a u Alzheimercentra

Dopravní policisté na Vysočině si na pátek 6. října v krajské Jihlavě nachystali dopravně bezpečnostní akci. Týkat se bude cyklistů. Kontroly budou zaměřeny hlavně na stav a výbavu jízdních kol a také se budou věnovat prevenci.

Na cyklisty si policisté v Jihlavě posvítí od 9 do 10 hodin v Pístově, poblíž cyklostezky u psího útulku. A po obědě pak od 12 do 13 hodin v ulici Romana Havelky, poblíž Alzheimercentra.

Akce má mít zejména preventivní charakter, protože od začátku letošního roku do 30. září policisté řešili na silnicích Kraje Vysočina celkem 129 dopravních nehod s účastí cyklistů. Při těchto nehodách se jeden cyklista zemřel, dvanáct cyklistů se těžce zranilo a 104 dalších utrpělo lehké zranění. Bez zranění vyvázlo z nehody pouze dvanáct cyklistů.  Cyklisté letos zavinili celkem 81 dopravních nehod. V 17 případech policisté zjistili, že cyklista, který havaroval, byl v podnapilém stavu.

Mluvčí krajských policistů Dana Čírtková upozorňuje na několik zásad, které platí pro všechny cyklisty. V současné době, v prvních podzimních dnech, jsou více než aktuální. „V nadcházejícím podzimním počasí, kdy může být zejména ráno a večer snížená viditelnost a velice často se objevují také mlhy, stále vyjíždí na silnice někteří cyklisté. Často ale zapomínají na svoji bezpečnost a vyjíždějí na kole bez řádného vybavení, zejména bez osvětlení jízdního kola. Jsou pak rizikem nejen sami pro sebe, ale především pro ostatní řidiče, kteří cyklistu na silnici spatří na poslední chvíli, kdy už bývá často velice obtížně dokázat na vzniklou situaci adekvátně zareagovat.“

Samozřejmostí by měli být osvětlení cyklisté, a to hlavně v době snížené viditelnosti třeba když jedou ráno nebo večer z práce nebo do práce. Vhodné je také užití reflexních prvků.  

Nezapomínat na helmu

Cyklisté musí dbát i na to, aby jejich kolo mělo řádné vybavení. Ve výbavě jízdního kola nesmí chybět dvě funkční na sobě nezávislé brzdy. Pokud by došlo při jízdě k poruše jedné brzdy, druhá brzda musí umožnit bezpečné zastavení jízdního kola,“ jmenuje Čírtková.

Dále zmiňuje to, že za snížené viditelnosti musí být navíc jízdní kolo vybaveno světlometem svítícím dopředu bílým světlem. Pokud je vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může být světlomet nahrazen svítilnou bílé barvy s přerušovaným světlem. Vzadu musí být jízdní kolo vybaveno svítilnou červené barvy. Zadní svítilna může být kombinována se zadní odrazkou červené barvy a může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy. Blatníky, zvonek, kryt řetězu, hustilka, nářadí a náhradní díly nepatří do povinné výbavy jízdního kola podle právního předpisu, ale jsou doporučené pro jeho provoz.

Každý cyklista by neměl zapomínat na ochrannou přilbu, přičemž ze zákona povinné je to u cyklistů mladších 18 let. „V dnešní době už i cyklisté starší 18 let, kteří nechtějí hazardovat se svým zdravím, používají při jízdě také ochranou přilbu,“ říká policejní mluvčí.  

Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. „Takoví cyklisté si zřejmě neuvědomují, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ upozorňuje na závěr Dana Čírtková.

Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR

Štítky cyklista, kolo, kontrola, policie, cyklostezka, Jihlava, jízdní kolo, Kraj Vysočina, dopravní nehoda, Roman Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté si v Jihlavě posvítí na cyklisty. Objeví se v Pístově a u Alzheimercentra | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.