Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vlk usmrcený na dálnici bude vycpaný k vidění v jihlavském Muzeu Vysočiny

Návštěvníci Muzea Vysočiny v Jihlavě si budou moci zblízka prohlédnout vycpaného vlka. Zvíře bylo letos usmrceno autem na dálnici D1 na Havlíčkobrodsku. Myslivecký spolek Herálec, kterému vlk podle místa nálezu patřil, ho daroval muzeu. Vlk zřejmě přišel na Vysočinu z Karpat.

Lidé ho poprvé uvidí na výstavě k 125. výročí založení jihlavského muzea, která se otevře v pátek 13. října. Po skončení výstavy bude trvale v přírodovědných expozicích. ČTK to řekla zooložka muzea Klára Bezdíčková.

ČTĚTE TAKÉ: Vlk sražený na dálnici D1 na Vysočině pocházel z Karpat, ukázaly analýzy 

Vlk (Canis lupus) byl do muzea dopraven z preparátorského pracoviště toto pondělí. „Mladý samec o hmotnosti kolem 40 kilogramů a kohoutkové výšce přes 70 centimetrů byl letos v březnu usmrcen autodopravou na dálnici D1 poblíž obce Skorkov na Havlíčkobrodsku,“ uvedla Bezdíčková.

Vlka nejprve prozkoumali odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a několika univerzit. Genetické analýzy odhalily, že zvíře přišlo na Českomoravskou vrchovinu z Karpat. Jeho DNA nesla variantu, která se nejčastěji vyskytuje u vlků ze středního a západního Slovenska a z polských Beskyd.

Sražený vlk.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková, www.ochranaprirody.cz

Štítky vlk, Muzeum Vysočiny, dálnice, Karpaty, exemplář, Muzeum Vysočiny Jihlava, muzeum, Dálnice D1, okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Herálec, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlk usmrcený na dálnici bude vycpaný k vidění v jihlavském Muzeu Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.