Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská Charita slaví. Naši zaměstnanci jsou největším bohatstvím, říká ředitel Novotný

Významné výročí v tomto roce slaví jihlavská Charita. Její zaměstnanci a dobrovolníci svým klientům poskytují služby již pětadvacet let. Za dobu své existence obdržela řadu významných ocenění, řekl novinářům na tiskové konferenci její ředitel Michal Novotný.

Zmínil třeba titul Firma Vysočiny v kategorii služby, ten jihlavská Charita získala v roce 2011. V tom samém roce získala Cenu města Telče za veřejně prospěšnou činnost, o tři roky později byla oceněna jakožto Společnost přátelská rodině, a to na krajské úrovni. „V roce 2016 jsme získali cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost,“ pokračuje Michal Novotný. Před několika dny si zaměstnanci jihlavské Charity z Prahy dovezli další významnou cenu. „Velmi si vážíme Národní ceny kariérového poradenství. Tu jsme získali díky projektu Společně a úspěšně v Jihlavě, který se zabývá inkluzí romských dětí,“ pokračuje ve výčtu ocenění Hana Fexová, projektová manažerka jihlavské Charity.

V současné době Oblastní charita Jihlava poskytuje 25 sociálních a zdravotních služeb. Během pětadvaceti let jejího fungování se celkově změnil pohled lidí na činnosti, kterými se zabývá. „Dříve nikdo drogově závislým nechtěl přispět ani pomoct, dnes na to lidé nahlíží jinak. Vidí to spíše tak, že závislost je nemoc, se kterou je třeba pracovat,“ dodává ředitel jihlavské Charity Novotný.

Bez vlastních prostor a s dvaceti tisíci 

Na začátky fungování jihlavské Charity zavzpomínala také Milada Šímová, která pro ni pracuje od roku 1993, tedy od samého začátku. Dnes zastává pozici hlavní účetní. „Do Charity jsem nastoupila v srpnu 1993 po mateřské dovolené. Byli jsme bez vlastních prostor, s dvaceti tisíci na účtě. Ty jsme měli od dárců a místních podnikatelů,“  přibližuje Šímová situaci na samém počátku. Vůbec první službu, kterou Charita poskytla, bylo hlídání dětí. Tu využívaly maminky, když si potřebovaly zajet na nákup nebo na úřad. „V roce 1997 jsme třeba pomáhali při povodních. Začátky byly hodně těžké, zejména kvůli špatnému zázemí a nejistému financování,“ pokračuje ve svém vzpomínání Šímová. Od roku 1993 Oblastní charita Jihlava pomohla zhruba 4500 klientů.

Charita v krajském městě poskytuje služby po celém Jihlavsku, navíc působí také na Dačicku, které spadá pod diecézi v Brně. Zaměstnává také 23 zdravotních sester, které kopírují činnost pečovatelské služby. „Ročně navštívíme zhruba tisíc pacientů. Naše sestry pracují 24 hodin denně, včetně víkendů a státních svátků. Profesně jsou na vysoké úrovni,“ chválí vrchní sestra Alena Hawerlandová.

Samozřejmě i jihlavská Charita se potýká s nedostatkem peněz. Oslovování dárců a získávání peněz na služby je náročné, to potvrzuje Zdeněk Kousal, který má v Oblastní charitě Jihlava tyto dvě oblasti na starosti. Zabývá se zejména firemním dárcovstvím. „Pokud někdo shání peníze pro jedno středisko, tak je to přehlednější než pro dvacítku středisek. Budoucnost Charity, co se peněz týče, vidím optimisticky, nicméně je to náročný běh na dlouhou trať a chce to dostatek trpělivosti,“ zmiňuje Kousal.

Charita v Jihlavě má v současné době celkem 113 zaměstnanců. Ředitel Michal Novotný je s nimi celkově velmi spokojen, i když si je vědom určitých rezerv. „Zaměstnanci jsou naším největším bohatstvím. Schopných a kvalifikovaných zaměstnanců není ani u nás nikdy dost. Samozřejmě bychom toho mohli dělat ještě mnohem víc, ale to by bylo potřeba víc peněz,“ dodává s úsměvem.

Centrum sociálních služeb Žižkova 

V současné době jihlavská Charita intenzivně usiluje o přemístění do lepšího zázemí. Řeč je o Centru sociálních služeb Žižkova. Pracují na něm od roku 2012, v červenci tohoto roku zažádali o projekt. Ten by nabídnul lepší zázemí pěti službám. „Naším cílem je od jihlavské radnice odkoupit a následně zrekonstruovat dům v Žižkově ulici. Své místo by zde našli klienti využívající takzvanou následnou péči, to znamená osoby vyléčené ze závislosti. Rádi bychom vylepšili podmínky také klientům azylového domu, který v budově nyní sídlí,“ pokračuje ve výčtu novinek Hana Fexová.

Nové prostory by využívalo také Erko Jihlava, což je zařízení pro děti a mládež. Dále pak také Klubíčko – služba pro rodiny s hlavně romskými dětmi.

Oblastní charita Jihlava během roku organizuje řadu akcí také pro veřejnost. Tou nejbližší je třeba Koláč pro hospic, o němž jsme psali ZDE.

Podívejte se do následující fotogalerie, jak probíhala včerejší oslava pětadvacátého výročí založení jihlavské Charity.

Oslava 25. výročí jihlavské Charity

Úterý, 26. září 2017, 08:20

Oslava 25. výročí jihlavské Charity
Oslava 25. výročí jihlavské Charity

Foto Jihlavská Drbna

Štítky charita, výročí, oslava, založení, činnost, Michal Malátný, Jihlava, peníze, Kraj Vysočina, Praha, Telč, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská Charita slaví. Naši zaměstnanci jsou největším bohatstvím, říká ředitel Novotný | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.