Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemědělci na Vysočině zkouší pěstovat brambory bez herbicidů. Jsou jediní v České republice

Hned na třech nenápadných pokusných polích zkouší zemědělci na Vysočině pěstovat brambory bez běžně používaných herbicidů. Pod dohledem vědeckých pracovníků v praxi ověřují odolnost nejčastěji používaných odrůd proti plevelům, škůdcům a ve finále vyhodnotí dopady pokusné regulace na obvyklý výnos.

Modelují vlastně podmínky, které v budoucnu budou muset respektovat především na Pelhřimovsku kvůli omezením vycházejícím ze zvýšené ochrany vodního díla Švihov. Vše nasvědčuje tomu, že v budoucnu budou možná dobré brambory z Vysočiny hodně vzácným zbožím, tomu bude odpovídat i jejich cena.

Experimentální políčka brambor sledují pracovníci Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod v katastrech největších producentů brambor na Pelhřimovsku. V tuto chvíli jde o jediná pole podobného zaměření v Česku. „Sledujeme dopady chemických ošetření u brambor sadbových, konzumních i průmyslových. Na malé ploše testujeme variantně použití do budoucna pro vodohospodáře schůdných a povolených herbicidů. Na většinu z nich plevel nereaguje nebo je jejich účinnost extrémně nízká, brambory trpí suchem, neboť přerostlý plevel jim konkuruje, v některých místech je zřejmé napadení mandelinkou a hlodavci,“ říká Pavel Kasal z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod.

Petr Laštovička ze šlechtitelské stanice Selekta Pacov odhaduje, že ze současného výnosu 35 – 40 tun brambor na hektar v budoucnu při zohlednění všech státem navržených omezení sklidí ze stejné výměry stěží polovinu. To bude mít dopady na cenu českých brambor, také na jejich dostupnost, a trh se tak ještě více otevře bramborám ze zahraničí.

Levá půlka pole bez obvyklého ošetření, pravá půlka pole běžně ošetřena přípravky proti plevelu.

Jedno z pokusných polí je těsně za hranicemi obce Křelovice na Pelhřimovsku. Předseda akciové společnosti Senagro, a.s. Senožaty Jiří Nevosád sleduje plevelem zarostlá pokusná pole s velkými obavami. Pěstování brambor je pro jeho družstvo, stejně jako pro desítky dalších v regionu, základem rostlinné výroby. I přesto, že letos se zdá být podle prvních odhadů slizeň brambor slibná, je otázkou času, jak dlouho si takto Vysočina ještě povede.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky brambory, pole, experiment, herbicidy, zemědělci, brambor, Kraj Vysočina, herbicid, plevel, Česko, okres Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Senagro, Selekta Pacov, Švihov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci na Vysočině zkouší pěstovat brambory bez herbicidů. Jsou jediní v České republice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.