Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

REPORTÁŽ: Lukáš Krpálek navštívil tábor Elitavers akademy. Zúčastnilo se ho dvě stě dětí

Dvě stovky dětí si užily čtyřtýdenní příměstský tábor s jihlavskou Elitavers akademy. Konal se v lezeckém centru v Jihlavě a nesl název Prázdniny v pohybu. Tábor se konal již po třetí. Dětí každý rok přibývá a letos jich bylo rekordních dvě stě za čtyři týdny.

Ráno v 7:00 jsme se scházeli a odpoledne v 17:00 zase rozcházeli. Ráno někdo chodil s úsměvem, pár dětí i s pláčem, ale těch byla menšina. Odpoledne se stalo i to, že jsme slyšeli: „Tak brzo, já tu chci ještě být, tak přijď dýl.“ Tohle máme vždycky místo poděkování.

Prázdniny v pohybu. To je podnázev našeho tábora a děti se opravdu zastaví jenom výjimečně. V tomto tempu si na nějaký tablet ani nevzpomenou, a nás to těší. Chceme děti vést k normálnímu pohybu a radosti z něj. Naštěstí se nám to daří a děti to s námi baví. Tohle všechno se děje také díky skvělému týmu instruktorek a instruktorů, bez kterých bychom se v žádném případě neobešli. Obrovské poděkování patří Terce, Evě, Hance, Markétě, Verče, Janě, Lucce, Martinovi a Pavlovi. S dětmi jsme prostě jeden tým, prázdninový Elitavers tým.

V pondělí jsme začali a v pátek jsme se málem nezastavili. Program byl zcela zaplněný. Kluci i holky si vyzkoušeli mnoho dovedností. Skoro každý si u nás našel něco, v čem se mohl realizovat. Malé branné dopoledne, kde střílíme ze vzduchovky a luků je oblíbené. Naučíme se zde i základy první pomoci. Znalost u dětí se hodně zlepšuje, některé jsou u nás už potřetí, tak základy perfektně znají. Má to cenu, věřte tomu, že i pětiletá holčička dokáže zachránit život svému tatínkovi zavoláním o pomoc (reálný příběh z července, který se odehrál na Vysočině).

Sedm kilometrů pěšky? S přehledem!

Výprava za dobrodružstvím a jedna velká motivace ujít 7 kilometrů pěšky. Děti to opravdu zvládnou a některé o tom ani nevědí. Nemají čas si to uvědomovat, když touží plnit zadané úkoly během své výpravy za poznáváním zajímavostí přírody. Rezervace Zaječí skok je zajímavým místem. Hlavně, když je opravdu tropický den, tak jít lesem je celkem příjemné. Cestou necestou, všechno se dá zvládnout a některá ze skupin stihla i jízdu vlakem. S sebou jsme měli přenosný oběd, tak jsme dokázali obědvat venku na trávě. Takový velký piknikový oběd a všem opravdu chutnalo, taky aby ne, po sedmi kilometrech vyhládne každému.

Středě vládla olympiáda. Sportovní disciplíny, kde děti prokazovaly svoji všestrannost. Bylo jich celkem pět a všechny děti byly moc šikovné. Každý splnil všechny disciplíny a dostal medaili a diplom na památku. Odpoledne pak proběhl tradiční projekt Zachraň život s městem Jihlava. Tedy interaktivní seminář o první pomoci pro děti a jejich rodiče. Soutěžení ve společných týmem bylo opravdu dobré. Rodinná spolupráce při plnění úkolů má cenu a měla by se podporovat. Aplikaci Záchranka moc lidí zatím tedy nezná, ale věřím, že už teď si ji každý stáhl, aby příště nemusel dlouze vysvětlovat, kde se nachází, když třeba někdo z blízkých bojuje o život a potřebuje každou vteřinu.

Přišla za námi také Iva Kuchyňová, která pracuje jako operátorka zdravotnického operačního střediska na Záchranné službě Kraje Vysočina a řekla nám něco o její práci. Bylo to zajímavé. Taky za dvacet let toho zažila spoustu a věřte, že to je opravdu náročná práce, protože ona a její kolegyně musí umět pomáhat po telefonu i v situaci, kdy na druhé straně je dítě v bezvědomí a bojuje o život. Řeknu vám, já bych tu práci dělat nechtěl. Tyto lidé si zaslouží daleko větší úctu, než kterou momentálně mají ve své práci. Bohužel!

Dobrovolná stezka odvahy 

Z největších hrdinů se stávají „poseroutkové“. Blíží se nejzajímavější bod týdenního programu. Přespání v tělocvičně a stezka odvahy. Zůstávají s námi jen ti nejodvážnější. Tento bod je dobrovolný, ale za tu super snídani v podobě domácích buchet to stojí.

Během celého týdne zažíváme různé příběhy a poznáváme nové zážitky. Jeden z těch nejvíc oblíbených je přecházení řeky. Děti to moc baví a je to takové jejich malé dobrodružství. Občas se i někdo namočí, ale to k tomu patří. Jeden z týdnů byl opravdu parný, tak se osvěžení v chladné vodě hodí. Stejně tak tradiční i netradiční hry. Skákání v pytli je překvapivě velká zábava, stejně jako hra na převaděče. Když má jeden zavázané oči a ten druhý s ním musí co nejrychleji přejít určenou trasu, tak se dějí věci a sranda při tom je veliká. Velkou zkušeností byl pro skupinku fotbalistů v prvním týdnu trénink s Ondřejem Šourkem. Jihlavským fotbalistou, který si zahrál v dresu Slavie Praha a MSK Žilina i Ligu mistrů. Momentálně se začal věnovat trenérské kariéře a předávání zkušeností mladším. Ondra si pro děti připravil dynamický trénink a několik mini zápasů. Za odměnu se s dětmi vyfotil a rozdal jim své kartičky s podpisem.

Poslední týden přišlo velké překvapení, a to hned v pondělí. Odpoledne se ve dveřích lezeckého centra objevil Lukáš Krpálek. Olympijský vítěz v judu z Ria a velký kamarád Pavla Šimáčka (z Elitavers akademy) přijel pozdravit děti a motivoval je do sportování. Některé děti byly opravdu překvapené. Dalším překvapením byla návštěva Policie ČR z našeho krajského ředitelství. Přijeli dětem představit svou práci a ukázali nám, jak dobře mají vycvičené psy. Dětem se to opravdu líbilo. Celé odpoledne si potom hrály na zloděje a policisty.

Vyprodáno během pár hodin 

Čtyři týdny utekly jako voda a nás to s dětmi bavilo. Naše filozofie je jasná. S dětmi jsme kamarádi, ale velíme tu my :). Děti to s námi baví, hodně z nich si už zamluvilo místo na rok 2018. To je opravdu radost. Tábor bývá vyprodaný během pár hodin. Tohle nás těší. Vést děti ke sportování a k hodnotám jako je fair play, čestnost, odvaha, úcta k přírodě, k vlastní zemi, ke kamarádství má smysl a my ten smysl chceme vést dál. Věříme, že nás v tom budete i nadále podporovat, protože tu podporu opravdu potřebujeme. Víme, že společně tvoříme jeden tým, tým Sportovní akademie Jihlava.

Už teď se těším na další ročník. V pátek v 18:00 to byla pro mě velká úleva. Nikomu se nic nestalo a vše proběhlo tak, jak mělo, a to je hlavní. Velkým potěšením je, když vám vaši dětští kamarádi řeknou, že zase přijdou. Tak já přijdu určitě a budu se zase na všechny připravovat, abych byl ve formě a mohl jít dětem příkladem. S velkou většinou se budu potkávat i na celoročních programech, kterých máme stále více a chceme jich mít ještě víc, tak snad budeme mít kde sportovat.

Autoři

Štítky Lukáš Krpálek, Jihlava, olympijské hry, Liga mistrů UEFA, Ondřej Šourek, Kraj Vysočina, Pavel Šimáček, Policie České republiky, Rio de Janeiro, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

REPORTÁŽ: Lukáš Krpálek navštívil tábor Elitavers akademy. Zúčastnilo se ho dvě stě dětí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.