Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Novela zákona pomohla znásilněné dívce z Jihlavska, která se měla stát sexuální otrokyní

Novela zákona o obětech trestných činů rozšiřující okruh zvláště zranitelných obětí výrazně pomohla osmnáctileté dívce z Jihlavska, která se stala obětí únosu a opakovaného znásilnění. Dívka, přestože překročila věk 18 let, mohla díky novele mimo jiné využít bezplatné pomoci zmocněnce a nemusela se v době trestního řízení setkat s pachateli, což jí psychicky prospělo. Zmocněnec jí také pomohl uplatnit náhradu škody za psychickou újmu, řekl Antonín Křoustek z jihlavské poradny Bílého kruhu bezpečí.

Dívku loni v srpnu z autobusové zastávky v obci na Jihlavsku unesli tři muži. Vtáhli ji do auta s karavanem a odvezli ji do kempu na Hodonínsku.  Plánovali, že si z ní v domě jednoho z nich na Třebíčsku udělají sexuální otrokyni. Cestou ji ohrožovali loveckou dýkou a vyhrožovali jí smrtí. V kempu v karavanu ji jeden z mužů opakovaně znásilnil, ostatní tomu přispěli. Dívka druhý den ráno využila nepozornosti mužů a z karavanu utekla okénkem. Žena z recepce pak zavolala policii.

ČTĚTE TAKÉ: Tři muži jdou za únos a znásilnění osmnáctileté dívky z Jihlavska do vězení až na dvanáct let 

„Byl to jeden z nejotřesnějších případů, s jakým jsme se v praxi setkali.  Dívka byla ve velmi špatném psychickém stavu. Měla trauma nejen z únosu a znásilňování, ale i z následných několikahodinových policejních výslechů,“ řekl Křoustek.

Psychická podpora 

Zástupce Bílého kruhu bezpečí jí podle něj v postavení důvěrníka, který však nemůže zasahovat do trestního řízení, poskytl psychickou podporu, doprovodil na vyšetření a pomohl se všemi organizačními záležitostmi.  „Policisté mi zpočátku nevěřili, byla jsem v tom naprosto sama. Doprovod důvěrníka mi hodně pomohl, poznala jsem, že můžeme řešit i spoustu dalších záležitostí,“ řekla dívka ČTK.

Díky tomu, že začátkem letošního dubna, kdy novela začala platit, ještě nebylo trestní řízení uzavřeno, mohl znásilněné dívce okamžitě začít pomáhat zmocněnec. Napomohl například tomu, že se dívka nemusela zúčastnit hlavního líčení. „Novela zmocněnci dává právo být i u výslechu obviněných a u dalších úkonů a dbát na to, aby výslech oběti na policii byl rychlý, komplexní a pro oběť co nejméně stresující,“ dodal Křoustek.

Brněnský krajský soud v květnu poslal tři muže za únos a znásilnění dívky na osm až 12 let vězení, rozsudek zatím není pravomocný.

Bílý kruh bezpečí je na Vysočině pět let 

Zmocněnec dívce také pomohl dosáhnout toho, že jí byla v rozsudku přiznána náhrada za nemajetkovou újmu v řádu stovek tisíc korun. „Pokud by zmocněnce neměla, soud by jí tak vysokou náhradu nemusel přiznat. Zřejmě bychom to nedokázali dostatečně fundovaně odůvodnit,“ řekl Křoustek. Dívka podle něj díky platné novele zákona a působení zmocněnce byla vystavena nepoměrně menší psychické zátěži.

Na možnost obrátit se na Bílý kruh bezpečí nebo podobné organizace by podle Křoustka měli oběti trestných činů informovat policisté. „Někdy se stane, že policista jen upozorní na webové stránky ministerstva vnitra, ale oběť ve stresu to nemusí vnímat. Tady si v klidu sedneme, všechno rozebereme a pokoušíme se najít řešení,“ dodal Křoustek.

Bílý kruh bezpečí působí v Kraji Vysočina od roku 2012. Za tu dobu eviduje přes tisíc osobních kontaktů a další stovky kontaktů telefonických či e-mailových. Vysočina patří ke krajům s nejnižší kriminalitou. „Počet kontaktů s oběťmi trestných činů máme ale zhruba o 30 procent vyšší než ostatní pobočky v ČR. Není to nárůstem kriminality, ale tím, že máme dobrou spolupráci s policií i sociálními odbory, kteří obětem předávají kontakty,“ řekl Křoustek.

Autoři

Štítky znásilnění, pomoc, Bílý kruh bezpečí, dívka, otrokyně, okres Jihlava, únos, trestný čin, Kraj Vysočina, okres Hodonín, Ministerstvo vnitra České republiky, Krajský soud v Brně, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novela zákona pomohla znásilněné dívce z Jihlavska, která se měla stát sexuální otrokyní | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.