Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj podpoří lidi s Alzheimerovou chorobou. Na stavbu pavilonu v Pacově dá dvacet milionů

Kraj Vysočina bude dotovat stavbu nového pavilonu pro staré lidi postižené Alzheimerovou chorobou v Pacově 20 miliony korun. Rozhodlo o tom krajské zastupitelstvo. Město začne příští měsíc stavět budovu se 100 lůžky v celkové hodnotě kolem 135 milionů korun. Na projekt má slíbené peníze také z ministerstva práce a sociálních věcí.

Objekt by měl být dokončen v prvním čtvrtletí roku 2019. Sloužit pak bude celému okresu. „Poptávka není jen od obyvatel města, ale ze všech obcí, které jsou na západě Vysočiny,“ řekl ČTK pacovský starosta Lukáš Vlček, který je také krajským zastupitelem (za STAN + SNK ED).

Pacov s pěti tisíci obyvateli už domov důchodců provozuje, pro lidi s demencemi je vyhrazena část z 80 míst. Díky nové budově se počet klientů domova zdvojnásobí, zároveň bude moci město snížit počty lůžek na starších pokojích. „Cílem tedy není jen zvýšit kapacity zařízení, ale také zlepšit kvalitativní standard provozu,“ uvedl starosta. Projekt Dům sociálních služeb připravovala radnice skoro pět let. Od ministerstva práce na něj má slíbenou dotaci 86 milionů korun.

V krajské síti sociálních služeb se starým lidem postiženým demencemi zkraje tohoto roku věnovalo 14 zařízení se 489 lůžky. Výhledově by se mohl počet těchto lůžek skoro zdvojnásobit.

Nové stavby připravuje kraj i obce ve spolupráci se soukromými investory. Kupříkladu v Havlíčkově Brodě kraj postaví domov důchodců se stovkou lůžek, z nichž bude pro staré lidi s demencí větší část. Další nový domov má v plánu vybudovat do dvou let u jihlavské nemocnice (o tom jsme vás informovali ZDE).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Alzheimer, pacienti, senioři. pavilon, Pacov, dotace, kraj, Kraj Vysočina, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Lukáš Vlček, Starostové a nezávislí, SNK Evropští demokraté, Lékárenský komplex Jihlava, Alzheimerova choroba, pavilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří lidi s Alzheimerovou chorobou. Na stavbu pavilonu v Pacově dá dvacet milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.