Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začalo hlasování o Strom roku 2017. Dvě želízka v ohni má také Kraj Vysočina

Lidé mohou již od čtvrtka 15. června hlasovat v anketě o Strom roku 2017. Do finále postoupilo 12 stromů z osmi krajů, usilují o postup do evropského kola soutěže. Za pořadatelskou Nadaci Partnerství to uvedla Anna Petříková. Loni anketu vyhrála lípa z Lipky na Chrudimsku.

Za dobu konání ankety navrhli lidé, školy a různé spolky na ocenění už 1270 stromů. Do hlasování se zapojilo více než 616 tisíc lidí. Je zpoplatněné, čímž se ekologům podařilo vybrat asi 2,5 milionů korun. Peníze použili na novou výsadbu stromů, obnovu lesů a alejí.

O vítězi v letošní anketě se bude rozhodovat do 15. září. Organizátorům dorazilo 52 návrhů, odborná porota vybrala 12 finalistů. „Máme zkušenost, že k vítězství potřebuje strom získat okolo 12 tisíc hlasů, ale v některých ročnících se počet hlasů pro vítěze přehoupl i přes 20 či 30 tisíc. Rozhoduje, jak dokážou zástupci stromu zapojit veřejnost a jak jsou místní obyvatelé hrdí na své přírodní památky, na svůj kraj," uvedla koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Hlasovat lze dárcovskou SMS, cena je 60 korun, strom získá 59 korun a dva hlasy. Druhou možností je zpoplatněný hlasovací arch, který je ke stažení na webu ankety. Jeho cena je 60 korun a vejde se na něj 20 podpisů. Výtěžek ankety bude využit k péči o stromy, které postoupily do finále, nebo stromy v jejich okolí. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety se uskuteční 5. října v Brně během mezinárodního filmového festivalu Ekofilm.

Lípa v Kuklíku

K loňské vítězné lípě z Lipky na Chrudimsku se váže mnoho pověstí. Říká se například, že pod ní tábořil Jan Žižka nebo že tam krátkou dobu pobýval Jan Amos Komenský. Její stáří se odhaduje na 800 let. Celkový počet hlasů v anketě loni dosáhl více než 175 tisíc, z toho vítězná lípa obdržela přes 55 tisíc hlasů.

Své dva zástupce má v anketě také Kraj Vysočina. S číslem dva soutěží lípa v Kuklíku na Žďársku a číslo 11 si vylosoval vilémovický tis na Havlíčkobrodsku. 

Autoři | Foto stromroku.cz

Štítky strom roku, hlasování, příroda, anketa, strom, lípa, Kraj Vysočina, okres Chrudim, Lipka, Nadace Partnerství, Jan Amos Komenský, Ekofilm, Kuklík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo hlasování o Strom roku 2017. Dvě želízka v ohni má také Kraj Vysočina | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.