Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj Vysočina plánuje podpořit prodejny na vesnicích. Peníze dostanou obce do 300 obyvatel

Kraj Vysočina letos poprvé finančně podpoří provozování venkovských prodejen. Dotaci mohou získat vsi do 300 obyvatel, žádat o ni budou pouze obecní úřady. Při hodnocení žádostí bude kraj mimo jiné přihlížet k podílu důchodců v obci a k tomu, kolik dnů v týdnu je prodejna otevřena a jaké další služby nabízí, řekl novinářům po dnešním jednání krajské rady náměstek hejtmana Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu). Celkově hodlá kraj mezi obce rozdělit dva miliony korun.

„Tímto programem dáváme dohromady jakýsi pilotní projekt, abychom ukázali, jak je možné konkrétně podporovat prodejny v malých obcích,“ řekl Pacal.  Systémově by se podle něj měl záležitostí zabývat stát. „My po vyhodnocení tohoto projektu samozřejmě na státní úroveň budeme tlačit, aby především ministerstvo zemědělství to řešilo centrálně,“ řekl.

Podle dostupných údajů už s udržením venkovských prodejen obcím pomáhá sousední Pardubický kraj. Zástupci Kraje Vysočina jednali o způsobu podpory se starosty a některými provozovateli obchodů od loňského listopadu. V dotazníkovém šetření 161 malých obcí v kraji uvedlo, že už nějakým způsobem prodejny podporují, aby nezanikly.

Grantový program Venkovské prodejny bude vyhlášen po schválení krajským zastupitelstvem Vysočiny, které zasedne v květnu. Obce pak budou o dotaci žádat od 12. do 20. června, dostat mohou částku od 20 do 50 tisíc korun.  Podrobnosti k programu lze najít na krajském webu.

Autoři | Foto www.bory.cz

Štítky Kraj Vysočina, Pavel Pacal, Starostové a nezávislí, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina plánuje podpořit prodejny na vesnicích. Peníze dostanou obce do 300 obyvatel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.