Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalý hokejový reprezentant a hráč jihlavské Dukly Jan Hrbatý oslaví pětasedmdesátiny

Bývalý hokejový reprezentant a útočník Dukly Jihlava Jan Hrbatý, který měl přezdívku „rychlík z Vysočiny“, oslaví v pátek 20. ledna pětasedmdesáté narozeniny. V reprezentaci nastoupil v 57 zápasech a vstřelil 15 branek. Jeho největším úspěchem v kariéře byla stříbrná medaile z olympijských her v Grenoblu 1968. Startoval také na mistrovstvích světa 1967 a 1970.

Hrbatý patřil ve své době k nejrychlejším křídelním útočníkům a vynikal dokonalou technikou hole. Svůj nejdůležitější gól v kariéře vstřelil na olympiádě v Grenoblu v posledním duelu proti Švédsku, kdy 13 minut před koncem zápasu vyrovnal stav utkání na 2:2. Tato remíza zajistila československým hokejistům stříbrné medaile. V tomto turnaji hrál Hrbatý v první útočné řadě společně se Ševčíkem a Golonkou.

„Mohli jsme mít i olympijské zlato, ke kterému jsme potřebovali zvítězit. Při další akci jsem stál sám u tyčky. Kdyby mi Jožka Golonka místo střely přihrál, tak jsem asi přidal další gól,“ ohlédl se Hrbatý za svou kariérou.

Zajímavostí je, že hokej začal hrát až v 16 letech v Prostějově. Z Hané zamířil v roce 1961 k základní vojenské službě do Jihlavy. V nejvyšší soutěži odehrál Hrbatý 18 sezon, získal sedm mistrovských titulů. V 586 ligových zápasech nastřílel 222 gólů. Po skončení aktivní činnosti se věnoval trenérské práci v Jihlavě.

Autoři | Foto www.hcd.chciweb.eu, www.hcdukla.cz

Štítky Jan Hrbatý, hokej, FK Dukla Praha, olympijské hry, FC Vysočina Jihlava, kariéra, Mistrovství světa ve fotbale, HC Dukla Jihlava, Švédsko, 1. SK Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý hokejový reprezentant a hráč jihlavské Dukly Jan Hrbatý oslaví pětasedmdesátiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.