Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava diskutuje o svém rozvoji. Včera o Špitálském předměstí, zítra o Handlových Dvorech

Nejprve architekti soutěžili o nejlepší návrhy celkem na pěti lokalitách Jihlavy. Odborníci pak vybrali ty nejlepší návrhy a ty nyní jihlavský magistrát představuje obyvatelům a ptá se, co jim na návrzích líbí a co by chtěli změnit. V úterý se zhruba padesátka obyvatel sešla, aby se vyjádřila k rozvoji v lokalitě Špitálské předměstí. Ve čtvrtek se bude připomínkovat rozvoj v Handlových Dvorech za obchodním domem Tesco.

Návrh, jak nejlépe využít zhruba 4,5 hektarů pozemků určených pro bydlení sevřených v trojúhelníku mezi přivaděčem, plánovaným obchodním centrem u ulice Vrchlického a zástavbou kolem ulice Evžena Rošického, včera v jídelně Základní školy Evžena Rošického představili jihlavští architekti. Celý problémový a poměrně svažitý prostor chtějí rozdělit na čtyři části podle druhu zástavby. Navrhují rodinné domy, řadovky, bytové domy a v centru území komerční prostory a malometrážní byty. Celkem tedy přes 200 bytů. A to bylo také jedno z témat připomínek občanů, kteří přišli na první veřejné setkání k veřejným studiím.

ČTĚTE TAKÉ: Startuje série jednání o pěti jihlavských lokalitách. Dnes na téma Špitálské předměstí 

Obyvatelům by se líbila spíše menší hustota zástavby, a to i přesto, že téměř polovina celého území má sloužit jako veřejný prostor, parky a hřiště. Velkým problémem je pak také napojení na ulici Evžena Rošického. Oceněny naopak byly návrhy na doplnění lávky přes přivaděč do ulice Dusíkova a následně na ulici Kainarova, cyklostezka vedená po stávajícím protihlukovém valu, doplnění sportoviště a celková přehlednost území. „Návrh bude dopracován na územní studii na základě dnešních podnětů a připomínek,“ zmínil v diskuzi vedoucí úřadu územního plánování v Jihlavě Tomáš Lakomý.

Ve čtvrtek se jihlavská radnice chce sejít s obyvateli znovu, tentokrát na druhé straně města. Připomínky a názory se budou sbírat k lokalitě Handlovy Dvory na východě města za obchodním domem Tesco.

V lokalitě ocenila porota dva protichůdné návrhy. Jeden navrhuje velké množství bytových domů s téměř dvoustovkou bytů. Druhý naopak navrhuje „antiurbanismus“, tedy ponechat plochu nezastavenou a doplnit ji o cesty lemované alejemi. To, co by obyvatelé chtěli více, se bude probírat ve čtvrtek 12. ledna od 17:30 v budově Trivisu - Střední školy veřejnoprávní Jihlava v Brněnské ulici.

Odkazy na jednotlivé návrhy jsou na webu města zde

Foto Jihlavská Drbna, Město Jihlava

Štítky Jihlava, Tesco, Evžen Rošický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava diskutuje o svém rozvoji. Včera o Špitálském předměstí, zítra o Handlových Dvorech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.