Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Světlá nad Sázavou bude pokračovat v hledání středověkého podzemí

Radnice ve Světlé nad Sázavou bude příští rok pokračovat ve vyhledávání zapomenutého středověkého podzemí. Geologové vyberou místa, kde by měly být provedeny první sondy, řekl dnes novinářům starosta Jan Tourek (KDU-ČSL). Město se začalo těmito průzkumy zabývat kvůli plánované rekonstrukci náměstí Trčků z Lípy. Pokud se podaří existenci podzemních chodeb potvrdit, zváží, zda by mohly být zpřístupněny.

„Byla by to nádherná atrakce,“ uvedl starosta. Nejdřív je ale potřeba vědět, jak podzemní prostory skutečně vypadají. „Pak se začneme bavit o tom, co s tím,“ řekl.

Podle letošních prvních zjištění odborníků by podzemní propojení mohlo být mezi kostelem svatého Václava a mlýnem, další chodba by mohla vést v hloubce kolem osmi metrů pod náměstím mezi kostelem a farou. Podle nalezených indicií odborníci zvažují také další možnost podzemní chodby mezi kostelem a zámkem, která by však musela procházet pod řekou.

Ve Světlé už místní nadšenci před lety zpřístupnili asi 200 metrů středověkých chodeb. Další zvažované trasy na ně nejspíš navazovat nebudou, protože Světlá nebyla tak velkým městem, aby měla v podzemí ucelenou síť.  „Spíš to byly chodby pro jednotlivé domy,“ předpokládá starosta. Při přestavbě náměstí v 70. letech minulého století byla navíc řada sklepení probourána a zalita betonem. Nejvýznamnější budovy, tedy zámek, kostel a fara, prý ale propojeny být mohly.

Letošní průzkum stál 60 tisíc korun, pro příští rok město na tento účel vyčlenilo 200 tisíc korun. Geologové by měli u vytipovaných tras udělat další měření a určit místa, kde budou provedeny vrty, aby mohly být podzemní prostory prověřeny sondami.

Přeměnu světelského náměstí Trčků z Lípy, poškozeného socialistickou výstavbou, chce radnice uskutečnit v nejbližších letech. Podle dosavadních předpokladů to bude stát 30 až 40 milionů korun.

Autoři | Foto www.vyletnicile.cz

Štítky Světlá nad Sázavou, chodba, kostel, KDU-ČSL, svatý Václav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světlá nad Sázavou bude pokračovat v hledání středověkého podzemí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.