Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obce u ložiska uranu Brzkov pokračují v boji proti možné těžbě

Čtyři sídla kolem ložiska uranové rudy u Brzkova budou dál bojovat proti zvažovanému otevření dolu. Na společném postupu se dohodly loni. Právnímu zástupci, který je v záležitosti zastupuje, se chystají prodloužit smlouvu o dva roky. Informaci, kterou novinářům řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád, ČTK potvrdili také zástupci samospráv Polné, Věžnice a Brzkova.

Na schůzce obcí v první polovině listopadu se podle Kamaráda zdálo, že se kolem uranu celkem nic neděle. Asi za týden jim ale státní podnik Diamo oznámil, že u brzkovského ložiska žádá o stanovení průzkumného území.  „Takže jsme svolali novou schůzku a řekli jsme, že zase musíme nastoupit do práce,“ řekl starosta.

Služby společného právníka zatím tato čtyři sídla v součtu stály 100 tisíc korun. Kamarád uvedl, že pro další období by obce měly uvolnit obdobnou částku.

Obce také chtějí jednat o podpoře s obměněným vedením kraje. Podle Kamaráda se před volbami krajská reprezentace nechtěla ve věci angažovat, prý s odůvodněním, aby při úředních rozhodnutích nebyl kraj podezřelý z podjatosti. „My si myslíme, že něco jiného je samospráva a státní správa,“ řekl starosta Přibyslavi.

Podnik Diamo minulý měsíc obce informoval o tom, že žádá o stanovení průzkumného území ložiska u Brzkova, aby tam mohl udělat přepočet už dříve ověřených zásob uranu. Obce s řízením nesouhlasí, podle nich je v rozporu s platnou surovinovou politikou ČR. Kamarád řekl, že kdyby se surovinová politika státu změnila, měl by pak být průzkum proveden se vším všudy, včetně jednání s vlastníky pozemků.

Protestní akce 

Diamo ale na svém webu uvedlo, že u Brzkova byl proveden detailní geologický průzkum v letech 1972 až 1990. Proto tam nyní žádné průzkumné práce technického charakteru neplánuje.

Jedno úřední řízení už běží od loňska, kdy Diamo požádalo o rozšíření chráněného ložiskového území Brzkov o sousední území Horní Věžnice. Ministerstvo životního prostředí však toto řízení přerušilo do 30. června 2017 kvůli doplnění podkladů.

Materiál o přípravě na případné vytěžení uranu u Brzkova schválila vláda koncem roku 2014. V regionu se konaly protestní akce. Podle vyjádření ministerstva průmyslu z letošního září dosavadní kroky automaticky neznamenají přípravu na vytěžení uranu. Vzhledem k vývoji jeho cen ve světě by se prý těžba nevyplatila. Obce ale této argumentaci moc nevěří, protože řízení kolem brzkovského ložiska pokračují.

Autoři | Foto kdf.mff.cuni.cz

Štítky Brzkov, Diamo, Polná, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, těžba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce u ložiska uranu Brzkov pokračují v boji proti možné těžbě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.