Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatomartinská neděle v Třešti: Průvod, pouť, lampiony, ohňová show a zlaté dukáty

Nejen krajská Jihlava, ale i město Třešť zažije svatomartinský průvod. Nebude se ale konat dnes, tedy v den svátku Martina, ale v neděli 13. listopadu. Svatomartinský průvod v Třešti doplní bohatý doprovodný program.

Svatomartinský průvod v Třešti je spjat s poutí, proto se v 10 a v 18 hodin bude konat poutní mše v kostele sv. Martina. Na náměstí T. G. Masaryka bude probíhat stánkový prodej a chybět nebudou ani nejrůznější pouťové atrakce.

Martinská jízda městem začne v 16:30.  Historický průvod bude jako každý rok vycházet z fary kostela sv. Martina. Svatý Martin, který bude návštěvníkům rozhazovat zlaté dukáty, se svou družinou pak bude pokračovat ulicemi Na Hrázi, Rooseweltova, Náměstí Svobody, K. H. Máchy, Barvířská, Nerudova a vše vyvrcholí na bývalém zimním stadionu. Do průvodu se mohou lidé zapojit na jakémkoliv místě. Organizátoři dále vyzývají děti, aby si s sebou vzaly lampion.

Svatomartinská legenda se žebrákem 

Průvod povedou bubeníci a žongléři s prapory, se svatým Martinem půjdou také pejskaři z Klubu agility Třešť a také členové Divadelního souboru Karla Čapka. Ti budou mít na sobě dobové kostýmy.

Po průchodu městem pak bude program pokračovat na bývalém zimním stadionu. Zde se ukážou již zmínění pejskaři a lidé uvidí hraný příběh o tom, jak se svatý Martin rozdělil se žebrákem o plášť. Své umění předvedou praporečníci a závěr svatomartinského podvečera bude patřit ohňové show. O tu se postará skupina Hebrix z Třeště.

Občerstvení na stadionu bude zajištěno. Vstupné na svatomartinský průvod v Třešti je zdarma.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Třešť, Jihlava, Tomáš Garrigue Masaryk, Karel Hynek Mácha, Karel Čapek, Na Hrázi, Náměstí Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatomartinská neděle v Třešti: Průvod, pouť, lampiony, ohňová show a zlaté dukáty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.